ODTÜ Makina Mühendisliği | Doğru Tercih Yazısı

Paylaşmak için :)

ODTÜ Makina Mühendisliği 4.Sınıf öğrencisi Hürkan Dere, KampüsteKal Blog için üniversite ve bölüm hakkında çok değerli bilgiler verdi.

Neden ODTÜ Makina Mühendisliği? Neden farklı bir mühendislik tercih etmedin?

Bu benim için anlamı çok ve derin bir soru. Aslında benim mühendisliğe olan ilgim beş yaşımdayken başladı :). Bu tabii ki çoğu kişiye çok erken gibi gelecektir ama bunda babamın etkisi çok büyüktür. Babam da elektrik işleri ile uğraşır, farklı fabrikalarda makinaları toplardı. Ben ondan görüp öğrendiklerimle sürekli bir şeyleri söker takardım. Bunları yaparken gerçekten kendisine yeni oyuncaklar alınmış çocuklar gibi mutlu hissederdim ve makina mühendisi olmanın beni hayatımın sonuna kadar mutlu edeceğinden emindim. Hayallerimin peşini hiçbir zaman bırakmadım ve şimdi tam olmak istediğim yerdeyim.

Makina mühendisliği gerçekten zor ve inanılmaz kapsamlı bir meslek. Büyüklerimiz hep der ya : Yaptığın işi sev, sevmiyorsan da bırak diye. Ya da bazıları baskı yapar, çok iyi bir meslek, başka bir şeye bulaşma gibi gibi. Bence bu çok yanlış bir düşünce ve çoğu insanın hayatının sonuna kadar mutsuz olmasına sebep veren bir olay. Öncelikle gerçekten ne istediğinizi düşünün ve bu işi hep severek yapabilecek misiniz ona karar verin. Ben tercih yapmadan önce çok düşündüm ve bu mesleğin gerçekten baya uygun olduğunu anladım, hiçbir zaman da pişmanlık yaşamadım.

ODTÜ gerçekten Türkiye’de mühendislik alanında ekol olmuş bir üniversite ve en iyi makina mühendislerinin yetiştiği yerlerden birisi. Tercih etmeden önce, gerek okumaya devam eden kişiler olsun, gerek mezun ve çalışan kişiler olsun, konuşarak olabildiğince bilgi edinmeye çalıştım. Tercih etmeyi düşünen arkadaşlarıma da vereceğim tavsiye şu olacaktır; gerçekten ne istediğinize karar verin, bir üniversiteyi tercih etmeden önce bilgi edinmeye çalışın ve ona göre tercihinizi yapın. ODTÜ Makina Mühendisliği, mesleği sevmeyen insanların kolay kolay başarılı olabileceği bir yer değil.

ODTÜ’nün çok güzel yanları ve imkanları da var tabii ki. Ankara’nın göbeğine kurulmuş kocaman bir kampüs. İçerisinde bir göl ve yemyeşil çevre. Her zaman kullanabileceğiniz spor salonları, yüzme havuzları, sahalar gibi imkanlara sahip. Ayrıca, okulun çok büyük başarılar ve ödüller kazanan uluslararası işler yapan onlarca topluluğu var. Herkesin birbirinden bir şeyler öğrenebildiği bir ortam (Hocam :)). Bir üniversiteden çok çok daha fazlasını katar ODTÜ insana. Daha fazla spoiler vermeden bir sonraki soruya geçelim 🙂

Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim beklentin ile örtüştü mü?

Az önce de söylediğim gibi tercih etmeden önce üniversitenin eğitiminin nasıl olduğunu araştırmak çok önemli. ODTÜ gerçekten çok kapsamlı ve inanılmaz yoğun eğitimi olan bir üniversite. Herhangi bir bölümün sitesine girip verilen derslere bakarak da fikir sahibi olabilirsiniz. Diğer üniversiteler ile karşılaştırırsınız ve bu kadar dersi neden tek bir döneme koyuyorlar acaba diye düşünürsünüz. Aslında bunun çok mantıklı bir sebebi vardır ve tercih etmemin de en önemli sebeplerinden birisi budur. ODTÜ’de 4.Sınıf’a geldiğiniz zaman, karşınıza bir ton seçmeli ders çıkar ve kendinizi geliştirebileceğiniz sayısız alan olduğunun farkına varırsınız. Aslında 4.Sınıfa kadar yoğun bir eğitim olmasının sebebi, öğrencinin 4.Sınıfa geçtiği zaman bu imkanlardan faydalanabilmesini sağlamaktır.

Merak eder internete girersiniz. ODTÜ-Makina Mühendisliği yazarsınız ve karşınıza çok komik şeyler çıkar. Genelde okulun ve bölümün zorluğuyla alakalı şeyler görürsünüz. Okuyunca dersiniz ki, hadi canım böyle bir şey olamaz. Ben de öyle bir şey olamaz diyen kişilerden birisiyim :). Sonuçta seviyoruz, yaparız kafasındayız ama geldiğinizde anlıyorsunuz ki işler tam da orda yazdığı gibiymiş :). Ben şu an 4.Sınıftayım ve bu yaşıma kadar hayatımda geçirdiğim en yoğun 3 seneyi burda geçirdiğimi söyleyebilirim. 3.Sınıfa geldiğiniz zaman bir dönemde yaklaşık olarak 30 quiz, 6 lab, 50 ödev teslimi, 1 takehome, 12 ara sınav ve 6 final yükü çekersiniz. Bunun temelinde öğrenci öğrensin, sınavlarda çuvallamasın kaygısı vardır aslında. Genel olarak eğitimin aşırı iyi olduğunu ve beni fazlasıyla tatmin ettiğini söyleyebilirim. Ama bir o kadar da yoğun dönemler geçiriyorsunuz.

Dersi veren hocalar muhtemelen o alandaki en iyi hocalar olacaktır. Eğitimin İngilizce olması da çok büyük bir avantaj. Dolayısıyla, çok fazla şey öğrenip kendinizi geliştirmeniz mümkün. Konularına böylesine hakim olan hocalardan referans almanız da çok işinize yarayacaktır, hocalarınız ile aranızı mümkün olduğunca iyi tutmaya çalışın.

Akademik hayat mı iş hayatı mı?

Tabii ki farklı düşünen yüzlerce insan olacaktır. Kendi adıma konuşmam gerekirse ben iş hayatını tercih ederim. Akademik olarak gerçekten ODTÜ’de kendinizi çok fazla geliştirebilirsiniz. Her daim yeni bilgiler öğrenirsiniz, ki öğrenme zaten sonu olan bir şey değildir. Yolda bir şey sorduğunuz herhangi bir insan bile sizin hayatınıza bir bilgi katacaktır. Akademik olarak ODTÜ’de devam ettiğinizde de öğrenmenin sonu olmadığını ve her daim heyecanlar olduğunu görürsünüz. Alanlarında belki de en iyi olan yüzlerce hoca ile çalışma fırsatı yakalarsınız. Fakat, ben daha çok ODTÜ’de öğrendiğim bilgiler ile Ar-Ge merkezlerinde çalışarak yeni işler geliştirmeyi tercih ediyorum. Bir sonraki soruda stajlardan da bahsedeceğim ama, şu an bir firmada Ar-Ge stajı yapmaktayım. Stajım 20 gün olmasına rağmen, bana çok fazla şey kattığını söyleyebilirim. Burası bittikten sonra uzun dönem staja da başlayacağım ve orda da bambaşka heyecanlar olacağına eminim. Üniversitede öğrendiğim teorik bilgileri uygulayıp ortaya çıkan sonuçları görünce inanılmaz tatmin oluyorum. O yüzden ben daha çok iş hayatını tercih ediyorum.

Staj zorunluluğu var mı? Stajı hangi alanlarda önerirsin?

ODTÜ Makina Mühendisliği’nde staj zorunluluğu bulunuyor. ME300 ve ME400 kodlu 2 adet staj dersimiz mevcut. Mezun olabilmek için birisi üretim (ME300) ve birisi yönetim (ME400) olan iki stajı gerçekleştirmek zorundasınız.

Staj konusu bence bir mühendis için en önemli şeylerden birisi. İlk soruda da söylediğim gibi, hangi mesleği gerçekten istediğiniz çok önemli. Buna ek olarak, hangi alanda çalışmak istediğinizi de belirlemeniz gerekiyor. Makina mühendisliği çok kapsamlı bir alan ve uzmanlaşabileceğiniz bir sürü alternatif mevcut. 3.Sınıf’ta aldığınız derslerden sonra, ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor ki 4.Sınıftaki seçmeli derslerinizi alırken ona göre seçim yapabilesiniz. Burada karar verirken, yapacağınız stajların etkisi çok büyük. Örnek veriyorum, makina mühendisliği okuyorsunuz ve otomotiv sektörünü seviyorsunuz. 4.Sınıf’a geldiğinizde o sektör ile alakalı dersler alıp ilerlemek istiyorsunuz. Muhtemelen yapacağınız stajı da otomotiv sektöründe yapmayı düşünürsünüz. Ben burada stajlardan birisini otomotiv, birisini de farklı bir sektörde yapmanızı öneririm. Bunu söylememin sebebi ise, bazen her şey dışarıdan görüldüğü gibi hoş olmayabiliyor. Sizi çok cezbeden bir alanın içine girdiğiniz zaman belki de o kadar güzel bir yer olmadığının farkına varacaksınız. O yüzden gidip iki farklı sektörü de görüp, ona göre seçim yapmanızı tavsiye ederim. Bunlara ek olarak, gönüllü staj programlarımız ve Erasmus(+) gibi alternatifler mevcut. Bunları da olabildiğince değerlendirin, yurt dışına gidin. Farklı ülkeler, farklı yerler görün.

Hayata bir kere geliyorsunuz ve geleceğinizi şekillendirmek sizin elinizde 🙂 Okulun yoğunluğundan veya zorluğundan korkmayın. ODTÜ size bir üniversitenin katabileceğinden çok çok daha fazlasını katacaktır. Umarım yazdığım şeyler karar vermenizde size yardımcı olmuştur.

Hepinize başarılar dilerim, sağlıcakla kalın…

2021 (Güncel) Makine Mühendisliği taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!


Paylaşmak için :)