Boğaziçi Fizik | Doğru Tercih Yazısı

Paylaşmak için :)

Merhaba, ben Alp Akpınar, 2018 yılında Boğaziçi İnşaat Mühendisliği ve Fizik bölümlerinden mezun oldum. İnşaat Mühendisliği bölümü ile ilgili önceki yazımı burada bulabilirsiniz. Bu yazıda da diğer bölümüm olan Fizik Bölümü’nden kısaca bahsedeceğim. Bu yazının, tercih döneminde Boğaziçi Fizik yazmayı düşünenlere yardımcı olmasını diliyorum.

Neden Boğaziçi Fizik?

Benim hikayem biraz farklı olabilir; çünkü 2014 yılında geri dönersek, benim ilk girdiğim bölüm Boğaziçi İnşaat Mühendisliği olmuştu. Ancak liseden beri temel bilimlere de ilgi duyuyordum ve bu alanlarda çalışmalar yapmak istiyordum. Bu ilgimden dolayı, üniversitede ikinci senemin sonundan başlayarak Fizik bölümü ile çift ana dal (ÇAP) yapmaya başladım.

Peki genel olarak neden Boğaziçi Fizik? Eğer fizik ve matematiğe ilgi duyuyorsanız (evet, matematiği sevmelisiniz), analitik problemler çözmek ve araştırma yapmak size zevk veriyorsa; Boğaziçi Fizik sizin için iyi bir bölüm olabilir. Bu bölümde; fiziğin farklı dallarında uluslararası çalışmalar yürüten, alanlarında uzman profesörlerden eğitim alacaksınız. Bunlarla beraber, Boğaziçi Üniversitesi ekosisteminde bulunmanın da öğrencilere çeşitli katkılarının olduğunu düşünüyorum: İyi bir İngilizce eğitimi ve çok sayıda aktif öğrenci kulüplerinin varlığı bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Aldığın eğitim nasıldı?

Genel olarak aldığım eğitimden önemli ölçüde memnun kaldım. Yaklaşık 2,5 senede fiziğin birçok konusu hakkında aldığım derslerin analitik düşünce kabiliyetimi güçlendirdiğini düşünüyorum. Verilen dersleri kısaca şu şekilde özetleyebiliriz: İlk iki senede daha çok ortak dersler ağırlıkta olur, bunlar çoğunlukla genel matematik ve fizik dersleridir. Son iki senede ise modern fizik branşlarına dair daha özelleşmiş olan dersleri (kuantum mekaniği buna bir örnek) almanız gerekir.

Boğaziçi Fizik bölümünün bir başka artısı da kendi içerisinde çeşitli programların olması. Örneğin eğer yazılıma ilgiliyseniz, ‘Hesaplamalı Fizik’ programına kaydolup, ilgi alanınıza dair daha çok seçmeli ders alabilirsiniz. Veya daha fazla fizik ağırlıklı ders almak istiyorsanız, ‘Temel Fizik’ programını takip edebilirsiniz. Bütün kategoriler için ders listesini burada bulabilirsiniz.

Kariyer olanakları nasıl? Akademik kariyer şart mı?

Tabii ki Fizik denildiği zaman akla ilk gelen seçeneklerden biri akademik kariyer oluyor. Bunun için not ortalamanızı görece yüksek tutup, yurtdışındaki doktora programlarına başvurmak mümkün. İlgi duyduğunuz alanda araştırma tecrübesi edinebilirseniz bu da sizin için çok büyük bir artı olur. Daha çok bilgi için sizi buradaki doktora yazımıza yönlendireyim.

Ama akademik kariyer gerçekten tek seçenek değil. Mezun olduktan sonra başka alanlarda yüksek lisans yapmak bir opsiyon: Bilgisayar mühendisliği buna bir örnek olarak gösterilebilir. Ya da hesaplamalı finans veya yazılım gibi analitik tecrübenizi kullanabileceğiniz alanlarda işleri hedefleyebilirsiniz.

Bu cevabı ABD’de doktora yapmayı düşünenlere faydalı olmasını dilediğim bir veri ile sonlandırayım. Amerikan Fizik Enstitüsü (AIP) sitesine olan bu bağlantıda, fizik doktora mezunlarının yerleştiği işler hakkında toplanan istatistikleri bulabilirsiniz. Bu rapordan da görebileceğiniz gibi, 2015 ve 2016 mezunlarının yaklaşık 50%’si akademik kariyere devam etmiyor ve analitik tecrübelerini kullanabileceği başka alanlara yöneliyor. Özetlemek gerekirse: Fizikçilerin farklı alanlarda kariyer seçeneklerinin olduğunu düşünüyorum.

Keşkelerin var mı?

Keşke Boğaziçi’ndeyken daha fazla araştırma tecrübesi kazanabilseydim! İlginizi çeken alanlarda mutlaka hocalarla araştırma için iletişime geçmenizi tavsiye ederim. Bir de, keşke zamanında daha çok Python ve C/C++ öğrenseydim diyebilirim.

Umarım bu yazı Boğaziçi Fizik düşünenler için faydalı olmuştur. Herkese tercih döneminde bol şans dilerim, her şey gönlünüzce olsun.

2021 (Güncel) Fizik taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!


Paylaşmak için :)