Türkiye’de Online Eğitim Uygulamaları

Paylaşmak için :)

Bir önceki yazımızda dünyada eğitim teknolojilerini incelemiştik. Bu yazımızda ise Türkiye’deki eğitim teknolojileri ekosistemini ele alacağız. Haziran 2021 itibariyle Türkiye’deki edtech girişim sayısı 131. Bu girişimlerin sundukları servisler ağırlıklı olarak soru çözümü, yabancı dil öğrenme, online okul/sınıf yönetimi, eğitsel oyunlar ve öğrenme zorluğu yaşayanlar için özel yöntemler olarak sıralanabilir. Bu girişimlere örnek verecek olursak Kunduz, CleverDeck, iKampüs, MentalUp ve Auto Train Brain.

Kunduz, ilk olarak üniversite öğrencileri tarafından, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerinin çözemedikleri sorulara destek olmak için 2003 yılında kurulmuştur. Öğrenci, çözemediği sorunun fotoğrafını çekip Kunduz’a iletiyor. Sonrasında, sorunun detaylı çözümü dakikalar içerisinde öğrenciye ulaştırılıyor. Kunduz, bu prototipi manuellikten kurtarıp aylık bir abonelik modeli ve mobil uygulamayla daha profesyonel bir yapıya 2016 yılında dönüştürmüştür. YKS, LGS ve diğer tüm sınavlar için hizmet sunmanın yanı sıra öğrencilere rehberlik ve online özel ders sunmasıyla da servis yapısını geliştirmiştir. Bugüne kadar, 40 milyondan fazla soru çözümü, 2.5 milyondan fazla öğrencinin faydalandığı platformda 35.000’den fazla farklı branşlarda eğitmen bulunmaktadır. Globaldeki örneği Chegg olan Kunduz, toplamda $2 milyon yatırım alarak operasyonlarını ABD ve Hindistan’a taşımıştır.

CleverDeck, görsel odaklı öğrenmeye merkeze alan bir yabancı dil öğrenme uygulamasıdır. 2010 yılında kurulan girişim içerisinde 12 farklı yabancı dili (İngilizce, İspanyolca, Çince vb.) barındırmaktadır. İstenilen dile ait kelimeleri, “flashcard” adını verilen kartlarla öğretmeye çalışmaktadır. Örneğin, çilek kelimesinin İngilizcesini öğretmek için uygulamada bir kartın üzerinde çileklerin resmi bulunuyor. Üzerinde “strawberry” yazarken kelimenin cümle içi kullanımı görebilir ve anadildeki telaffuzunu duyabilirsiniz. Buradaki amaç kelime öğretimini görsel ve seslerle zenginleştirmek. Aylık ücretsiz veya $3 ücreti olan mobil uygulama şu an için sadece App Store’dan indirilebilmektedir. 

iKampüs, 2017 yılında kurulan, okul ve sınıf yönetimini dijitalleştiren bir online takip uygulamasıdır. Öğrenciler için akıllı sınıf sistemini (ders odaları, yoklama takibi) sunarak uzaktan eğitimi kolaylaştıran iKampüs, okullar için veri güvenliği, finansal yönetim/takip ve birçok hizmeti sunmaktadır. Bulut tabanlı yazılım sunan girişimin 10 farklı modülü (online ödev, rehberlik servisi, sınav takibi vs.) bulunmaktadır. Özellikle Google Classroom’un sunduğu hizmetlerle kıyaslandığında, uygulama hem eğitmenlere hem yöneticilere bir esneklik ve çeviklik katmaktadır.

MentalUp, özellikle 4-13 yaş grubunda bulunan çocuklar için geliştirilen bir eğitsel oyun uygulamasıdır. Bilgisayar ve akıllı cihazlardan erişilebilen uygulama 2015 yılında kuruldu. Geleneksel yöntemlerden ziyade oyunlaştırmaya merkeze alan MentalUp’ın 100’den fazla ülkede 6 milyonu aşkın abonesi bulunuyor. Ders içeriklerinin ötesinde problem çözme, sözel yetenek ve dikkat gibi alanlarda gelişime katkı sağlamayı hedefliyor. Platform içerisinde 100’den fazla oyun olmakla beraber, son 1 yılda toplam 120 milyon kez oyun oynandı. Tam sürüm için aylık 179 TL üyelik ücreti bulunmaktadır. 2019 yılında $729 bin yatırım alan girişimin küreseldeki benzeri Kahoot!.

Auto Train Brain, disleksi tanısı konan bireylere yönelik geliştirilen bir tedavi uygulamasıdır. EEG (elektroansefalografi) tabanlı ve yapay zekâ ile desteklenen uygulamada okuma ve diğer bilişsel becerileri geliştirme üzerine bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntem içerisinde mobil uygulama ve eMotiv EPOC+ adı verilen başlık bulunmaktadır. Bluetooth aracılığıyla mobil uygulama ve başlık birbirine bağlandıktan sonra, beyin dalgalarını uygulamadaki direktiflere bağlı olarak yönetilmektedir. Bunun sonucunda, bilişsel beceri kullanımını engelleyen nöronların daha stabil dalgalar oluşturması sağlanmaktadır. 2015 yılında kurulan girişimin özel bir konuya eğilmesi sonucu niş bir kitleye hitap etmektedir. TÜBİTAK, Acıbadem ve Sabancı Üniversiteleri tarafından desteklenmektedir.

Özetle, Türkiye’deki edtech girişimleri, geniş kitleleri hedeflemek yerine daha belirli gruplara odaklanmıştır. Bunun nedeni olarak, online eğitim için gerekli know-how’ın kısıtlı olması ve internet bağlantılarında yaşanan altyapısal problemler gibi pek çok sorun gösterilebilir. Ancak, dijitalleşmenin öncülüğünde yeni nesillerin ihtiyaçlarının ve okul algılarının hızla değiştiği bir Türkiye’de eğitim girişimleri pazarının önümüzdeki yıllarda daha hızlı büyümesini bekliyoruz.

Kaynak: KampusteKalTracxnCrunchbaseWebrazziEgirişimInovent

Görsel Kaynak: Unsplash


Paylaşmak için :)

Bunlar da hoşunuza gidebilir