Online Eğitim Alabileceğiniz Platformlar

Paylaşmak için :)

Dünyada eğitim teknolojileri olarak bilinen edtech girişimleri 2019’da $2,6 milyar, 2020’de $4.1 milyar yatırım aldı. 2021 yarısına henüz gelmemişken yapılan yatırımlar $1,5 milyar seviyesinde. 2027’e kadar global pazar büyüklüğünün $285 milyara varması bekleniyor. Eğitim teknolojilerine rağbetin sebebi yalnızca pandemi değil. Özellikle pandemi sonrası dönemde, eğitimin eski haline dönmeyeceğine dair ciddi endişeler var. Bundan dolayı, yakın gelecekte eğitim teknolojileri, eğitime yön veren yapılar olacak. Peki milyarlarca doların havada uçuştuğu bu eğitim teknolojileri nedir? 

Eğitim teknolojileri, geleneksel eğitimin teknoloji ile yeniden yorumlanmasıdır. Eğitim dünyasında artık daha çok öğrenci merkezli, interaktif ve oyunlaştırma ile öğrenmenin teşvik edildiği modeller benimsenmektedir. Eğitimciler, salt bilgi aktaran kimseler yerine birer yol gösterici olarak konumlanmaktadır. Edtechler, bu trendin takipçisi olarak erişilebilir ve deneyim odaklı hizmetler sunuyor. Örneğin, dünyaca ünlü üniversitelerin pek çok dersi ücretsiz bir şekilde online erişime açması, öğrencilerin merak ettikleri konulara ait dersler için yalnızca kendi okullarına bağlı kalmamalarına imkân sağlıyor. Sadece formal eğitim değil; bir hobi edinmek/yazılım dili öğrenmek insanlar için online kurslar, interaktif bir şekilde dil öğrenmek isteyenlere mobil uygulamalar veya mevcut sosyal becerilerine ek beceriler eklemek isteyenlere göre tasarlanmış özel programlar bulunuyor.

En popüler eğitim teknolojisi girişimleri ise şöyle: Coursera, Udemy, Duolingo, Chegg ve Kahoot. 

Coursera, bir online eğitim platformudur. Başta Harvard, Oxford gibi ünlü üniversitelerin ve Google, Amazon gibi büyük şirketlerin çeşitli konularda 4.300’den fazla online ders bu platformda yer alıyor. Pek çok dersin ücretsiz erişilebildiği platformda, üniversite ve şirketler tarafından onaylı sertifikaları ise ücretli. Coursera’nın 2020’deki aktif kullanıcı sayısı (66% artışla) 76 milyon, yıllık geliri $293 milyon iken platformun güncel değeri $2.5 milyar

Udemy ise 70.000’den fazla bağımsız eğitimcinin oluşturduğu bir başka online eğitim platformu. Sanat tarihinden programlamaya, fotoğrafçılıktan yabancı dile pek çok alanda 155.000 kadar sertifikalı kurs bulunmaktadır. Udemy’den alınan sertifikaların iş görüşmelerinde fark yarattığının altını çizmekte fayda var. 40 milyon aktif kullanıcısı olan Udemy, 2020 yılında $400 milyon gelir elde etti. Şirketin mevcut değeri ise $3,25 milyar seviyesinde. 

Duolingo, ücretsiz yabancı dil öğrenme uygulamasıdır. Oyunlaştırma ve kişiselleştirilmiş öğrenime önem veren uygulamada dünyanın farklı yerlerindeki insanlarla canlı bir şekilde pratik yapılabiliyor. Yetkin olunan dile ait sertifika almak isteyenlere ise ücretli bir sınav sunuluyor. Duolingo ise 2020 yılında gelirini ikiye katlayarak $200 milyon gelirin sahibi oldu. Uygulamanın şu anki değeri $2.4 milyar. 

Chegg, ders kitaplarının fiziksel/dijital satışı veya kiralanması, ders kitaplarına ait çözümler, özel ders için eğitmen bulma gibi öğrenciye ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunan bir edtech girişimi. Özellikle, soruların fotoğrafını çekip platforma yükledikten sonra soruya dair çözümü hızlı bir şekilde paylaşılması, öğrenciler için oldukça değerli. Ayrıca, öğrenciler için staj bulmasına ve kariyer planlaması yapmalarına yardımcı olabilecek bir platform kurduklarını belirtmekte fayda var. 2020 yılını $644 milyon gelir ile kapatan Chegg’in güncel değeri $12 milyar. 

Kahoot! ise oyunlaştırma ile öğrenmeyi hedefleyen bir başka girişim. Çoktan seçmeli sorularla öğrencilerin bilgisini ölçmeye çalışılırken, sıradan bir test mantığından ziyade bu süreci bir oyuna çevriliyor. Ağırlıklı olarak eğitimcilerin kullandığı Kahoot!’un 17 milyon kadar kullanıcısı bulunuyor. 2020 yılında $31 milyon gelir elde ederken şirketi değeri ise $32 milyar

Son olarak, küresel ölçekte eğitimin yeniden dizayn edilmesi ve eğitim teknolojilerine verilen önemin artmasıyla beraber, Türkiye’de bulunan edtechlerin trende bağlı olarak yatırım almasını bekliyoruz.

Kaynak: Crunchbase, World Economic Forum, Yahoo Finance, Techcrunch, The Wall Street Journal

Görsel: Medium


Paylaşmak için :)

Bunlar da hoşunuza gidebilir