Boğaziçi Elektrik Elektronik Mühendisliği | Doğru Tercih Yazısı

Paylaşmak için :)

Merhaba, ben Mete Tuluhan Akbulut. 2018 yılı Elektrik-Elektronik mühendisliği mezunuyum. Umarım bu yazı tercih döneminizde size yardımcı olur.


Neden Elektrik-Elektronik mühendisliği tercih ettin?
Çoğu lise öğrencisi gibi ben de hangi meslek beni mutlu eder, hangi mesleği seçersem kendime iyi bir gelecek sunabilirim gibi sorulara kafa yoramadan tercih dönemine girdim. Öncelikle, kesinlikle neleri yapmak istemediğimi düşünüp daha sonra fizik ve matematiğe olan ilgim nedeniyle elektrik elektronik mühendisliğine yöneldim. Boğaziçi’ni tercih etmemin sebebi ise kendimi farklı alanlarda geliştirmek istediğim takdirde bana sunduğu esnek ders seçme imkanıydı. Kafamda bir ideal olmadığı için bu durumun avantajıma olacağını düşündüm.

Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim örtüştü mü?
Benim tercih yaptığım dönemde, Boğaziçi’nden çıkan mühendisler yönetici olur, teknik bir eğitim istiyorsan X üniversitesine git deniyordu. Ders programını incelediğimde de bahsettiğim esnek ders seçme yapısının çok yönlü bir eğitim sunacağını bekledim ben de. Açıkçası hem beklediğimi buldum hem de insanlarda yerleşen bu algının ne kadar yanlış olduğunu fark ettim. Bölümdeki hocaların alanlarında öncü isimler olması ve derslerin kalitesi harika bir mühendislik eğitimi sunarken; öte yandan seçmeli derslerle öğrenciler, kendilerini istedikleri farklı alanlarda geliştirebilme imkanına sahipler. Benim de hem bölüm konularında etkili yayınlar yapan, en iyi doktora programlarına kabul edilen ve en iyi şirketlerde çalışan arkadaşlarım hem de farklı alanlara yönelip o alanlarda çok başarılı olan arkadaşlarım oldu. Ben de yüksek lisansımı Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği’nde tamamladım ve aynı şeyleri o bölüm için de söyleyebilirim.


Akademik hayat mı iş hayatı mı?
Bu tercihi yapmak aslında laboratuvarlarda görev aldıktan ve iş dünyasında staj yaptıktan sonra daha kolaylaşıyor. Şunu da eklemem gerekir ki bu tercihi yapmak için bir zaman kısıtlaması da yok. Yaygın olan düşünce mezun olduktan sonra birini tercih etmek olsa da Amerika’da katıldığım doktora programında yıllarca endüstride çalışmış çok sayıda insanla tanıştım. Ayrıca birçok doktora öğrencisi de doktora programını bırakarak veya mezun olduklarında kariyerlerine iş hayatında devam edebiliyor. Önemli olan kişinin kendi için doğru seçeneği bulabilmesi.

Bölüm ise size iki seçenekte de başarılı olmanız için gerekli imkanı sunuyor: Hem bir mühendis olarak endüstride başarılı olmanız için gerekli temel ve özelleşmiş dersleri alıyorsunuz hem de hocalar gayet ulaşılabilir olduğu için laboratuvarlarda çalışarak araştırma tecrübesi edinebiliyorsunuz.


Staj zorunluluğu var mı? Stajı hangi alanlarda önerirsin?
60 gün staj yapmak zorunlu ve en az iki organizasyonda tamamlanması gerekiyor. Stajlar iş hayatını tanımak ve tecrübe edinmek için önemli bir fırsat. Bu yüzden farklı şirket yapıları ve çalışma alanlarının denenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir stajınızı büyük kurumsal bir firmada, diğer stajınızı ise bir start-up’ta farklı konularda yapmanızı öneririm.

Normalde stajda iş hayatını tecrübe etmeniz istendiğinden araştırma stajlarına sıcak bakılmıyor ama ünlü araştıma labovatuarları bunun dışında kalabiliyor. Araştırma tecrübesi edinmek istiyorsanız, doktora kabullerinde de işinize yarayacak bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.

Tercihinizin hayırlı olması dileğiyle.

2021 (Güncel) Elektrik-Elektronik Mühendisliği taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!


Paylaşmak için :)