Merhaba, ben Dr. Ekrem Gemci. Hacettepe Tıp Fakültesi’nden 2020 senesinde mezun oldum. Bu makaleyi okuyorsanız; siz de bir zamanlar benim düştüğüm tereddütlere düşmüş; YKS sonuçlarının açıklanmasıyla kafanızda birçok acaba ile araştırmalar yapıyorsunuz demektir. Bu makale ile size karar vermenizde yardımcı olabileceğini düşündüğüm tecrübelerimi aktaracağım. Yapacağınız tercih ile ömür boyu mutlu olmanızı temenni ederim…
Neden Hacettepe Tıp Fakültesi? Neden mühendislik tercih etmedin?
Teknik açıdan düşündüğümüzde tıp ve mühendislik birbirine çok uzak alanlar. Bu iki tercih arasında kalıyorsanız sevdiğiniz alanı seçmelisiniz. Neden Hacettepe Tıp diye düşündüğümüzde yaşadığımız coğrafyada (Şaka yapmıyorum; Ortadoğu ve Balkanlar dahil) eğitimi ve olanakları ile kendini ispatlamış birkaç tıp fakültesi akla geliyor. Hacettepe de ülkemizdeki tıp fakülteleri arasında kuşkusuz en önde gelenlerden bir tanesi.
Akademik endeks olarak ileri gelen ve dünyada tanınmış; Ankara’da olmasının da etkisiyle ülkemizin sağlık politikalarına öncelik eden hocaları, eğitim olanakları, tetkik ve girişimsel anlamda tıp dünyasındaki hemen her işlemin yapılabilmesi Hacettepe Tıp Fakültesi’ni tercih etmemde etkili oldu.
Son yaşadığımız Covid-19 salgını sürecinde gerek alınan önlemler ve uygulanan sağlık politikaları, gerekse yurtdışı menşeili aşıların ülkemizde Faz-3 çalışmalarına; Hacettepe’deki hocalarımızın yaptığı katkılar hakkındaki bilgilere de ufak bir araştırma ile ulaşılabilir.
Tabii ki benim tercihim üzerinde “Hacettepe Tıp” markasının da payı olduğunu söylemeliyim. Zira ülkemizde tıp eğitimi denilince herkesin aklına öncelikli bir kelime gelir : Hacettepe. Birçok merkez gezdikten sonra bu hastaneye gelip tetkik ve tedavi olmuş hastalardan, birkaç istisna dışında, hep aynı cümleyi duyarsınız: “Hacettepe başkadır”.
Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim, doktorluk yaparken sana ne ölçüde yardımcı oluyor?
Açıkçası eğitime başlamadan önce ben de tıpkı sizler gibi üniversite sınavı sonrasında her şeyin bittiğini ve rahatladığımı düşünüyordum fakat gerçeklerle yüzleşmem fazla uzun sürmedi. Ben İngilizce Tıp mezunuyum, bu yüzden hak verirsiniz ki bu gerçeklerle yüzleşmek bir miktar daha zor oldu. Hacettepe’de çok sıkı ve zorlu bir eğitim sürecinin sizleri beklediğini söylemeliyim.
Ülkemizde entegre tıp eğitimini ilk uygulamaya geçiren fakülte Hacettepe’dir. 6 yıllık eğitimin 3 yılı pre-klinik dediğimiz hastane dışı teorik eğitimleri, son 3 yılı ise klinik eğitim sürecini kapsar. İlk 3 yıllık eğitimde tüm seneyi kapsayan tekli final sınavı sene sonunda yapılır ve belli bir puanı geçmeniz gerekir. Son 3 yıl ise hayatınız hastanedeki eğitimler ile geçmektedir. İleri bir merkez olduğu için genellikle birçok merkezde tanı ve tedavi konusunda yanıt alınamamış vakaların çözüldüğünü görebilirsiniz.
Hocaları iyi eğitim görmüş, kendilerini iyi yetiştirmiş insanlardır. Eğitim hem mesleki hem insani anlamda devam eder. Tıp eğitiminin yanında hocalarınızdan görerek ve bizzat yaşayarak belirli bir geleneğe ve kültüre dönük de kazanımlar elde edersiniz.
Açıkçası, doktorluk bir meslekten öte bir sanat, bir siyasettir. Mesele bu sanatı nasıl icra ettiğinizdir. Bu sırada kendinizi nasıl ifade ettiğinizin de yaptığınız iş kadar önemli olacağını söylemeliyim. Merak etmeyin; bütün bunları da hocalarınızda görerek öğrenirsiniz.
Yaptığın hastane stajları öğretici miydi, sana neler kattı veya neleri katmasını beklerdin?
Hacettepe’de staj eğitimlerinde çoğunlukla teorik ve pratik dersler karma şekilde devam ettirilir. Genellikle devam mecburiyeti aranmaktadır. Bu fakülteyi okuyup bitirmeyi gözünüze kestirdiyseniz en zoruna mental ve fiziksel olarak hazırlıklı olmanızı tavsiye ederim. Uzun süren çalışma sürelerinin yanında fiziksel yorgunluğa da göğüs germeniz gerekecek.
Stajlarda öğrenmem gereken tıbbi becerileri edindiğimi düşünüyorum. Zira edinmeme şansınız yoktur; stajdan kalırsınız.:) Hastaya yaklaşım; iyi hekimlik uygulamaları ve muayene dersleri ile öğretilmektedir. Konuya eğitimin yanında bir hayat tecrübesi olarak da bakabilirsiniz.
Özellikle büyük staj olarak nitelendirdiğimiz; Dahiliye, Pediatri, Genel Cerrahi ve Kadın Doğum stajlarında hem teorik olarak hem de pratik anlamda bir pratisyen hekimin bilmesi gerekenden daha fazla şey bilmeniz gerektiğini fark edersiniz. “Bunları bileceksiniz!” hocalarınızdan sık sık duyacağınız bir cümle olacak.
Tıp fakültesi tercih etmek isteyen adaylara ek olarak neler söylemek istersin?
Tıp eğitiminin de diğer tüm alanlarda olduğu gibi nitelik olarak gerileme kaydettiğini düşünüyorum. Maalesef, yanlış sağlık politikaları, performans sistemi, sağlıkta popülizm uygulamaları, artan kontenjanlar ve hocasız fakülteler birer sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle tıp fakültesi eğitimi almak isteyen adayların sırf tıp okumuş okumak için yeterli sayıda hocası ve hastası bulunmayan fakülteleri tercih etmelerini önermem.
Tıp eğitimi almak istiyorsanız ve puanınız da yeterli ise mutlaka ekol sayılabilecek fakültelerde almanızı tavsiye ederim. Sadece iş garantisi ve yüksek maaş hayali ile tercih edilmemesi gereken bir alan olduğunu da belirtmeliyim. Zira gelecekte iş garantisi olarak nitelenen ancak beraberinde insan vücudunu fiziksel ve mental olarak çok zorlayan çalışma koşullarının da ne olacağını bugünden kestirmek mümkün değil.
Umarım her şey gönlünüzce olsun.
Sevgilerimle
Dr. Ekrem GEMCİ
2021 (Güncel) Tıp Fakültesi puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!