Merhaba, ben Caner Günaşan. İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. Tercih döneminin yaratmış olduğu kararsızlık ve karmaşayı çözebilmek, kafanızdaki soru işaretlerini biraz olsun gidermeye yardımcı olabilmek adına bu yazıyı yazıyorum.
Halen birçok kişi tarafından; endüstri mühendisliği mezunlarının tam olarak ne iş yaptığının bilinmemesi, çoğu zaman esprilere konu olmaktadır. 🙂 Ben de bu yazımda Endüstri Mühendisliği ile ilgilenen arkadaşlarıma edindiğim bazı tecrübeleri aktarmaya çalışacağım.
Neden İTÜ Endüstri? Neden farklı bir mühendislik tercih etmedin?
Tercih dönemimde, endüstri mühendislerinin tam olarak ne iş yaptığını çoğu insan gibi ben de bilmiyordum. Ancak diğer mühendislikler kadar ağır bir teknik bölüm olmadığının farkındaydım.
Lise ve ön lisans bölümlerimde, makine bölümünü tanımış ve teknik bir insan olmadığımı, yönetsel alanlarda daha başarılı biri olacağımın farkına varmıştım. Ancak işletme gibi yönetim bölümleri de sayısala olan ilgilimi köreltebileceği yönünde bir hisse kapılmıştım. Bu denklemde benim için en ideal bölüm, endüstri mühendisliği olarak görünüyordu.
Birçok kaynaktan yararlanarak ve kişilere danışarak endüstri mühendisliği bölümünü araştırmaya başladım. Doğru yerdeydim. Çünkü hem yönetimin her alanında çalışabilecek donanıma sahip olacağımı, hem yüksek derecede matematik kullanarak üretim ortamındaki süreçleri iyileştirecek bilgiye sahip olacağımı fark etmiştim. Ayrıca, yazılımsal anlamda da ilerleyebileceğim bir bölüm olduğunu öğrenmiştim. Tüm bunları birleştirdiğimde aslında endüstri mühendislerinin sistem olan her yerde çalışabileceğinin ve bu sistemleri iyileştiren bireyler olduğunu anlamıştım. Tam olarak bu süreçler beni heyecanlandırdığı için endüstri mühendisi olmaya karar verdim.
Hem teknik üniversite olması hem de İstanbul’da olma avantajı nedeniyle, benim için en iyi karar İstanbul Teknik Üniversitesi’ydi. Bu sebeple yaklaşık 5 ay sonra mezunu olacağım İTÜ Endüstri’ye ilk adımımı atmış oldum.
Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim beklentin ile örtüştü mü?
İTÜ’de kolay bölüm olmadığının farkındaydım. Her ne kadar diğer mühendislik bölümlerine göre daha kolay bir eğitim aldıysam da farklı okullarda yer alan birçok endüstri mühendisliği bölümlerine göre zorlayıcı bir eğitim vardı. “Zorlanıyorsan, öğreniyorsun.” inancını taşıyan biri olduğum için bu zorluğun beni çok geliştirdiğini düşünüyor ve bundan korkmuyordum.
Alanlarında uzman hoacalardan kalıplaşmış bir eğitimin aksine interaktif ve yenilikçi bir eğitim beklediğimi söyleyebilirim. İTÜ’deki bölüm derslerimde bu beklentilerimin karşılığını fazlasıyla alabildiğimi düşünüyorum. Kalıplaşmış teorik sorulardan ve derslerden ziyade, bu yenilikçi yöntemler ile iş dünyasında karşılaşabilecek problemleri konu alıp, bu konular üzerinden çıkarımlar yaparak çözümleme yapabilmemizi sağlayan bir eğitimle karşılaştığımı söyleyebilirim. Bu kazanımlar da hanenize koca bir artı katıyor.
Akademik hayat mı iş hayatı mı?
Bu iki kavram hakkında net bir karar vermeden önce ikisinin de belirli ölçülerde ilerletilmesi gerektiğinin inancındayım. Teoride öğrenilen bilgilerin; iş hayatındaki karşılığını görebilmek adına, akademik hayata tam anlamıyla geçmeden önce en az 2-3 yıl iş hayatında çalışılması gerektiği yönündeki yaygın dillendirilen görüşe ben de katılıyorum.
İş hayatında yükselmek ve üst düzey yönetici olmak isteyen birinin yüksek lisans yaparak kendine değer katması da farklı bir süreçtir. Hedefleri yüksek olan insanların, yüksek lisans programları ile iş hayatında yükselmelerine avantaj kattıklarını da yaptığım stajlarda gözlemledim.
Staj zorunluluğu var mı?
Birçok mühendislik bölümünde olduğu gibi endüstri mühendisliğinde de zorunlu staj mevcut. İTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde biri üretim biri yönetim olmak üzere 2 ayrı staj bulunmaktadır. Bu stajların her biri 20 iş günüdür. Ancak ben dahil olmak üzere bölümdeki birçok öğrenci zorunlu staj haricinde çeşitli şirketlerde ilgili alanlarda 2. sınıftan itibaren gönüllü staj yapmaktadır.
Endüstri Mühendisliği Bölümü ders yoğunluğu açısından bu tarz isteğe bağlı yapılan stajlara müsaade etmektedir. İş hayatını daha iyi kavrayabilmek ve ilgili olduğu alanı dersler haricinde profesyonel hayatta deneyimlemek için staj yapma oranı bölümümüzde oldukça yüksektir.
2021 (Güncel) Endüstri Mühendisliği taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!