Merhaba, ben Alp Akpınar. Şu anda, inşaat mühendisliği alanında çalışmıyor olsam bile 2018’de mezun olduğum bölümlerden birisi Boğaziçi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ydü. Tercih döneminde inşaat mühendisliği bölümünü tercih etmeyi düşünenlere yardımcı olması dileğiyle bu yazıyı yazıyorum.
Neden inşaat mühendisliğini tercih ettin?
2014 senesinde, açıkçası tam olarak ne yapmak istediğim hakkında kesin bir bilgim yoktu. Tek düşüncem, sayısal ağırlıklı bir alanda ilerleme isteğimdi. Bu yüzden tercih döneminde ilgimi çekebileceğini düşündüğüm çeşitli Boğaziçi Mühendislik bölümlerini tercih listesine yazdım. Böylece, Boğaziçi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne girmiş oldum. Geriye dönüp baktığım zaman, inşaat mühendisliği üzerine bir kariyer yapmıyor olsam bile, aldığım analitik eğitimin birçok alanda işime yaradığını söyleyebilirim.
Aldığın eğitim nasıldı, beklentin ile örtüştü mü?
İnşaat mühendisliğine yönelik dersler genellikle 2. sınıftan itibaren alınıyor. İlk olarak ‘Statik’ ve ‘Mukavemet’ gibi, inşaat mühendisliği için temel olan dersler var. İlerleyen senelerde ise farklı alanlarda yoğunlaşan dersler almaya başlıyoruz, bunlara örnek olarak ‘Betonarme’, ‘Çelik Yapılar’ veya ‘Ulaştırma Mühendisliği’ dersleri verilebilir. Bunların yanında inşaat mühendisliğinden veya farklı mühendislik disiplinlerinden de seçmeli dersler alma olanağı bulunuyor.
Bu derslerin her biri, ilgili alanla alakalı size bir perspektif vermesi açsından önemli. Bu dersler sayesinde inşaat mühendisliği içerisinde hangi alanda yoğunlaşmak istediğinize karar verebilirsiniz. Bu, staj başvurularınızı yaparken nereye ve hangi pozisyonlara başvuracağınıza karar vermek açısından da faydalı olur (Evet, zorunlu staj var. Ona da az sonra değineceğim).
Bu derslerde daha fazla üzerinde durulabilecek şeyler yok mu peki? Elbette var. İlk aklıma gelen konu, İnşaat Mühendisliği disiplininde sıkça kullanılan bazı yazılımlar. ETABS veya AutoCAD gibi programlara hakim olmak, profesyonel bir inşaat mühendisi olmak için kuşkusuz ki önemli bir gereklilik. Bazı derslerde bu programlara girişler yapılsa da bu programların daha detaylı olarak öğretilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.
Staj zorunluluğu var mı?
Evet, staj zorunluluğu var. Ben okurken 30 gün şantiye stajı, 30 gün ofis stajı olmak üzere toplam 60 gün staj zorunluluğu vardı. Stajlar, inşaat sektörünü deneyimlemeniz için önemli fırsatlar. Bu stajlar doğrultusunda ilgi alanlarınızı daha iyi anlayabilirsiniz: Mesela saha mühendisliği mi yapmak istiyorsunuz, yoksa bir dizayn ofisinde çalışmak size daha mı uygun?
Kariyer olanakları nasıl?
Kendim dahil olmak üzere, bu bölümden mezun olan birçok arkadaşımın çok farklı alanlarda çalıştığına tanıklık ettim. Mezuniyetten sonra, Türkiye’deki önemli inşaat firmalarında çalışabilirsiniz (sahada veya dizayn ofisinde). Bir başka seçenek de, yurtdışında yüksek lisans/doktora yapmak.
Bunlar haricinde, inşaat mühendisliği dışındaki alanlarda da çalışmak mümkün: Birçok mezun, finans veya benzeri sektörlerde; analitik pozisyonlarda iş hayatlarına devam ediyor. Dolayısıyla, mezunların iş yelpazesinin geniş olduğunu söylemek mümkün.
Görsel : Unsplash
2021 (Güncel) İnşaat Mühendisliği puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!