Merhaba, ben Burak Seyhan. Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü Matematik Programı’ndan 2018 yılında mezun oldum, tercih döneminde Boğaziçi Matematik Öğretmenliği düşünen arkadaşlara yardımcı olması dileğiyle bu yazıyı yazıyorum.
Neden Boğaziçi Matematik Öğretmenliği? Neden öğretmenlik tercih ettin?
Öncelikle öğretmenlik mesleğini yapmak istediğimi, ilk olarak öğretmen lisesinin pedagoji dersi sırasında karar verdiğimi belirtmek isterim. Bir insanın öğrenme sürecinde aktif rol almak çok öznel ve biricik bir olay. Analitik düşünme yetimin gelişmiş olması ve fen derslerini matematikten daha az seviyor olmam beni matematik öğretmenliğine yöneltti. 9. Sınıfta “Ne olmak istiyorsun ?” sorusu sorulduğunda matematik öğretmeni olacağım ve Boğaziçi Üniversitesi’nde eğitim alacağım diyerek hedefimi belirlemiştim. Bu aşamada neden matematik bölümü okumadın sorusu aklınıza gelebilir. Matematik bölümü okuyan öğrencilerle matematik öğretmenliği bölümü okuyan öğrenciler ilk 4 dönem kitle dersleri haricinde aynı temel matematik derslerini görüyorlar zaten. Sonraki dönemlerde matematik derslerini öğrencilerin istekleri doğrultusunda farklı matematik alanlarına yöneltebiliyorlar. (Kitle dersleri ise ilk 4 dönem boyunca mühendislik, matematik, matematik öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, vb. bölüm öğrencilerinin ortak aldığı derslerdir.)
Neden Boğaziçi sorusuna gelecek olursak, özgür düşünme ortamı ve birçok kültürü bir arada yaşatabilmesinin yanında; alanına ek olarak kendini geliştirmek istediğin farklı alanlara dair dersleri kolayca almanı teşvik eden bir ders seçme yapısına sahip olmasıdır diyebilirim. 2012 yılında hazırlık eğitimine başlayıp 2013 yılında bölüme başladım. Hesapladığınızda 4 sene ve bir sene hazırlık 2017 yapıyor, kalmadım tabii ki. 🙂 Ben 5 senelik programla girmiştim, yani lisans ve tezsiz yüksek lisans programı (5 sene + 1 sene hazırlık). 2014 yılında program kapatılıp 4 senelik programa dönüştürüldü.
Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim beklentin ile örtüştü mü?
Derslerin İngilizce olması gözümü korkutuyordu hazırlık sürecinde, ancak hazırlık eğitiminden sonra bölüme başlayınca bunun çok gözde büyütülmemesi gerektiğini fark ettim. Hazırlık sürecinde verilen eğitim yeterli ancak lisans sürecinde bunu geliştirmek zorundasınız, aksi takdirde son sınıfta stajda derslerinizi İngilizce anlatırken zorlanabilirsiniz. Bölümdeki akademisyen ve asistan sayısı bir devlet üniversitesi için az değil ve alanlarında en önde gelen isimlerden olduğunu mutlaka söylemeliyim. Boğaziçi’nde eğitim görmemin bana sağladığı en büyük kazançlardan biri ise kendi alanım dışında farklı disiplinlerden dersler alarak entellektüel kapitalimi geliştirmemi sağladı. Kendi bölüm derslerime ek olarak ekonomi yandalı da yaptım. ÇAP(çift ana dal), yandal ise diploma yerine sertifika ile belgelenen bir öğretim programı. Çap’ta yandaldan daha fazla ders almanız ve bu derslerde belirli bir not ortalamasının altında kalmamanız şartı var.
Akademik hayat mı iş hayatı mı?
Eğitimde akademik hayat için kavram yanılgıları, öğrenme süreçleri gibi terimleri iyi bilmek ve deneyimlemiş olmak özellikle yurtdışı doktorası için çok değerli kabul ediliyor. Bazı hocalarım bana en az 3-5 sene öğretmenlik yapıp sonra istersem akademiye geçmemi önermişlerdi. Ankara’da özel bir lisede matematik öğretmenliği yapıyorum ve eğitim dili İngilizce. Bunu belirtmemin sebebi bu özelliklerde mezun veren okullar olarak Boğaziçi ve ODTÜ biliniyor. Pazar payı ve o pazardaki iş gücü açısından değerlendirildiğinde, bu bölüm mezunlarının avantajlı bir konumda bulunduğunu belirtmeden geçmemek isterim.
Staj zorunluluğu var mı? Stajı hangi alanlarda önerirsin?
Zorunlu staj mevcut. Ancak staj yapacak okul bulmalıyım diye endişelenmeyin, çünkü okul sizin için bu ayarlamaları yapıyor. Son senenin bir döneminde devlet okulunda diğer döneminde ise özel bir okulda staja gidiyorsunuz. İlk dönem 6 hafta haftada minimum 4 saat, ikinci dönem 8 hafta ve haftada 6 saat okulda ders gözlemleri yapmanız gerekiyor. Bu okulların arasında İstanbul’daki en bilinen devlet ve özel okulları mevcut. Mesela; Robert Kolej, Enka Koleji, Koç Lisesi, Beşiktaş Anadolu Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Lisesi, Çapa Anadolu Lisesi… İkinci dönemdeki stajda en az bir ders saati ders anlatımı zorunluluğu mevcut. Gideceğiniz okula göre dersi İngilizce veya Türkçe anlatmanız mümkün.
Okuduğun yıllardan farklı olarak hangi kazanım/kazanımlar, eğitim/öğretmenlik alanında diğer kazanımlardan daha da ayrıştı?
Boğaziçi’nde eğitim gördüğüm süreçte fen eğitimi veya bilişim teknolojileri eğitimi alanları öğrencileriyle çok sayıda ortak ödev/proje yaptım. Bu ödevler hem grup çalışması dinamiklerini öğrencilik hayatında deneyimlememi sağladı. En önemlisi ise bir okuldaki çalışma ortamının demosu olmuş oldu. Okullarda disiplinler arası çok fazla proje yapılabiliyor ve bu süreç sizi iş hayatına hazırlıyor diyebilirim. Ben akademiden devam etmek istiyorum diyenler içinse bu disiplinler arası çalışma ortamının değeri çok daha fazla. Çünkü her kişinin sahip olduğu bakış açısı öğretim sürecinizi tasarlamada ya da araştırmanızın iskeletini oluşturmada kilit rol oynuyor.
Görsel Kaynak : Unsplash
2021 (Güncel) Matematik Öğretmenliği puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!