Merhaba, ben Enes Kırveli. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden 2017 yılında mezun oldum, tercih döneminde Boğaziçi Ekonomi’yi veya ekonomi bölümlerini düşünen arkadaşlara yardımcı olması dileğiyle bu yazıyı yazıyorum.
Neden hukuk fakültesi yazmıyorsun? Neden Boğaziçi Ekonomi?
Filmi, 9 sene öncesine götürürsek; hukuk fakültesi tercih etmeyen her yüksek puanlı eşit ağırlık öğrencisi gibi en çok karşılaştığım soru şu oluyordu : “Neden hukuk fakültesine girmiyorsun?” Hukuk ve iktisat bölümleri hakkında yaptığım araştırmalar, eskiden beri sahip olduğum matematik merakım ve çocukluktan beri getirdiğim ekonomi/finans ilgimi düşündüğümde iktisat benim için ön plana çıkıyordu.
Boğaziçi Üniversitesi’nin güçlü ismi, çok iyi bir İngilizce eğitim vermesi ve mezunlarla yaptığım görüşmelerde duyduğum kolaylıkla kurumsal şirketlerde işe yerleşebilmeleri gibi bilgiler, yaygın korku olan peki mezun olunca iş nasıl bulacağım sorusunu da cevap oluyordu. Öte taraftan hukuk eğitimi, ders içeriği açısından iktisat eğitimine göre daha sözel kalıyor ve ilgimi daha az çekiyordu. Tüm bunları düşünerek, 18 yaşımda daha başarılı olacağımı düşündüğüm Boğaziçi Ekonomi’yi tercih ettim.
Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim beklentin ile örtüştü mü?
Açıkçası, bölüme yerleştiğimde İngilizce hazırlık sınavının zorluğu ve çok güçlü bir İngilizce temeline sahip olmamam beni düşündürmüştü. Ancak, şu an geriye dönüp baktığımda; iyi ki de cesaret ederek Boğaziçi’ni tercih etmişim diyorum. Hazırlık senesinde ise üniversite sınav stresinden yeni bir stres olan Proficiency ile karşılaşmak tabii ki o yaşlarda mutlu etmemişti. Ama her alanda olduğu gibi yoğun emek ile belirli öğrenimler kazanılıyor, o yıllarda verdiğim emekler olmasa bugünkü yabancı dil seviyeme ulaşamazdım.
Hazırlık eğitiminden sonra, 1.sınıfta daha çok ortak dersler alınıyor ve ekonomiye dönük dersler 2.sınıftan sonra ağırlıklı olarak veriliyor. Yoğun ekonomi derslerini almadan önce bir sene İngilizce eğitim ve bir sene diğer bölümler ve fakülten ile de ortak birçok dersi aldıktan sonra nihayetinde beklediğimiz ekonomi yoğunluklu derslerle karşılaşabiliyorsunuz. 2.sınıfta alınan dersler, iktisatta hangi alanda yoğunlaşırsanız yoğunlaşın size temel olacak dersler. 3. ve 4.sınıfta fazla sayıda bölüm seçmelisi ve sınırsız seçmeli ile özgürce rotanızı çizebiliyorsunuz. Burada, bazı dönemlerde sınırsız seçmeli sayısının öğrencilerin istediği kadar çok olmaması veya daha da çeşitli olması beklentisi bölümle ilgili hatırladığım az sayıdaki negatif yandan biri. Özellikle bankacılık ve finans alanında yoğunlaşmak istiyorsanız açılan bölüm seçmelilerinin çok yeterli olduğunu söyleyebilirim.
Tercih öncesi beklentim; güçlü bir iktisat temeline ve ekonomi hakkında profesyonel bir bakış açısına sahip olmaktı. Bunların haricinde, tercih öncesinde araştırırken ders programında gördüğüm; farklı sosyal bilimlerden alınan dersler de beni heyecanlandırmıştı. Giriş seviyesinde de olsa çok farklı alanlardan dersler almak farklı bakış açıları kazanmak açısından çok faydalı oldu. Özetle, Boğaziçi Ekonomi’de aldığım eğitim beklentimin çok daha üzerindeydi ve sadece ekonomi alanında değil kurumsal hayatta tecrübe edindiğim farklı sektörlerde ve karşılaştığım çok farklı problemlerde bana yol gösterici oldu.
Akademik hayat mı iş hayatı mı?
Mezuniyetinin ardından 4 senelik bir iş tecrübesi bulunan bir mezun olarak daha çok iş hayatı hakkında konuşabilirim. Akademi ile ilişkim ise lisans mezuniyetimin ardından yapmaya devam ettiğim bir yüksek lisans ile oldu. Tez aşamasında olduğum Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Yönetimi yüksek lisans programına yerleşme motivasyonum akademik kariyerden çok kendimi geliştirmek üzerineydi. Yurtdışında doktora süreci ile ilgili blogumuzda yazılan güzel bir yazı var, onun da linkini bırakıyorum.
4 senelik iş hayatımda, son 2.5 senedir finans alanında faaliyet gösteren şirketlerde çalışıyorum. Aldığımız eğitim, yerelde ve globalde birçok sektörde karşılık bulabiliyor ancak kendi tecrübem ile gördüğüm en önemli nokta şu : “Bölüm, analitik zekayı çok önemli seviyede geliştiriyor.” Alan bağımsız analitik düşünebilmek, modelleme yapabilmek ve öğrenebilmeyi öğrenmek, kurumsal hayatta karşılaştığım sorunları çözmekte bana çok yardımcı oldu.
Staj zorunluluğu var mı?
Boğaziçi Ekonomi’de staj zorunluluğu yok ancak öğrencilerin önemli bir kısmı 3. ve 4.sınıfta yoğun olarak çalışıyor. Ben de son sınıfta 8 ay boyunca uzun dönem staj yapmıştım ve iş hayatına adapte olmamda çok faydalı olmuştu. Bu nedenle, staj zorunluluğu olmasa da merak ettiğiniz alanlarda ve mutlaka bir tanesi de uzun dönemli olmak üzere staj yapmanızı öneririm.
Okuduğun yıllardan farklı olarak hangi kazanım/kazanımlar diğerlerinden ayrıştı?
Bulunduğumuz yıllar itibariyle; “girişimci olmayı da öğrenmeye çalışmak” her yaştan insanlar için en önemli kazanım olma yolunda ilerliyor. Bizim eğitim aldığımız yıllarda adım adım ön plana çıkan bu kavram artık çok daha merkezde ve gündemde. Hem şirket içlerinde hem de kişisel olarak girişimci olmak bulunduğumuz dönem itibariyle çok önemli. Bu nedenle, hem okul süresince hem de okul sonrasında hızlı büyüyen ve büyük hedefleri olan start-up’larda tecrübe kazanmanın da çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Görsel Kaynak : Unsplash
2021 (Güncel) Ekonomi taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!