Merhaba, ben Okan Kırveli. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden, 2013 senesinde mezun oldum. Tercih döneminde Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü düşünen arkadaşlara veya herhangi bir mimarlık bölümünü düşünen adaylara, yardımcı olması dileğiyle bu yazıyı yazıyorum.
Neden Yıldız Teknik Mimarlık? Neden mühendislik fakültesi tercih etmedin?
Öncelikle tercih dönemimde mimarlık ve mühendislik arasında çoğu sayısal öğrencisi gibi kararsızdım. Sıkça sorulan bir soru olan mimarlık mı yoksa inşaat mühendisliği mi ayrımını ben de yaşadım. Ancak yapı tasarımlarında söz sahibi olmayı ve insan hayatına dokunmayı daha çok istiyordum. Diğer mühendislik disiplinlerinde, bunun çok da olamayacağını düşündüm. Dolayısıyla mimarlık bölümünü tercih ettim.
Neden Yıldız Teknik Üniversitesi sorusuna gelince; birincisi Türkiye’nin en köklü ve en iyi mimarlık eğitimi veren okullarından biri. İkincisi, kampüsünün Beşiktaş Yıldız’da olması da önemli tabii ki 🙂 Ayrıca mimarlık eğitiminin İstanbul’da okunmasından yanaydım. Çünkü bu kentin tarihi dokusunun bir mimar adayını, çok ama çok besleyeceğini düşünüyordum nitekim de öyle oldu.
Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim beklentin ile örtüştü mü?
Bu yazıyı okuduğunuza göre mimarlıkla ilgilisiniz ve mimarlıkla ilgili şu anahtar kelimeleri zaten duymaya başlamışsınızdır: Uykusuz geceler, sabahlamalar, jüriler, maketler, kahve kolalar, dengesiz beslenmeler vs. Çünkü beni de aynı anahtar kelimelerle Yıldız Teknik Mimarlık’a gönderdiler 🙂
Ülkemizde liseye kadar aldığımız klasik eğitimle mimarlık eğitiminin pek bir alakasının olmadığı söylesem çok da yanlış olmaz sanırım. Çünkü bu eğitim düzeninde katılımcı olan taraf siz olacaksınız artık.
Derslerin neredeyse tamamı uygulamalı, fakülteye girdiğinizden itibaren artık birilerine tasarımınızı anlatmak ya da satmak zorundasınız. Çünkü her dönem en az 1 adet proje dersiniz olacak. Disiplinli ve gerçekten de günü gününe çalışmayı ya da çizim yapmayı gerektiren bir eğitim: mimarlık eğitimi. Sonuç olarak; aldığım eğitim beklentimin üzerinde bile oldu diyebilirim Yıldız Teknik Mimarlık’ta. Türkiye’nin en iyi mimarlarından eğitim görmek öğrenciyken sizi biraz zorlasa da; mezun olduğunuzda mesleki olarak bunun çok faydasını göreceksiniz.
Akademik hayat mı iş hayatı mı?
Mimarlıkta akademide kalmak, biraz sizin ne istediğinizle ilgili. Bunun kararını hemen vermek zor. Literatür taramayı daha çok seviyorsanız, bu mesleği usta-çırak ilişkisi gibi gelecek mimar adaylarına aktarmak gibi bir düşünceniz var ise akademik hayatta mesleğinize devam edebilirsiniz. Açıkçası ben akademik hayatı pek düşünmedim. İnşaat sahasında olup; tasarladığım ve çizdiğim yapıların, mahallerin oluşma sürecini ve finalini görmek bana daha çok haz verdi. Zaten mimarlığın en güzel yanı tasarımınızı dünya gözüyle görmek 🙂
Staj zorunluluğu var mı? Stajı hangi alanlarda önerirsin?
Staj zorunluluğu var. Mezuniyetinize kadar toplamda 90 iş günü staj yapma zorundasınız. Benim zamanımda 30 iş günü ofis, 30 iş günü şantiye ve geriye kalan 30 iş gününü ise ister ofiste isterseniz şantiyede yapabiliyordunuz. Ofis stajlarınızda mimari çizim disiplinini kazanmaya başlarsınız ki bu çok önemli, iyi bir proje olmadan iyi bir yapı ortaya koyamazsınız. Bana göre iyi bir proje masada kazanılır.
Şantiye stajlarına gelince… Gerçek dünyaya hoş geldiniz 🙂 Belki teorik bilgi olarak iyi bir mimar adayısınız ancak bu iş sahada öğreniliyor arkadaşlar. Malzeme tanıma, iş planını yapma, ustalarla ve teknikerlerle iletişim, projeyi anlatabilme (ki bu çok ama çok önemlidir) , şantiyedeki hiyerarşik düzeni görme ve tabii ki ustalara kola ısmarlama 🙂 Şantiyede özellikle ustabaşılarına –ki çünkü şantiye şefleri çok meşguldür- sürekli merak ettiğiniz soruları sorun, not alın, fotoğraflar çekin. Asla utanmayın siz henüz mimar değilsiniz bilmediğiniz çok ama çok şey var. Kaldı ki mezun olduktan 10 sene sonra da bilmediğiniz çok şeyin olduğunu göreceksiniz.
Okuduğun yıllardan farklı olarak hangi kazanım/kazanımlar, mimarlık alanında diğer kazanımlardan daha da ayrıştı?
Okuduğum yıllardan ayrışan şeylerin başında; daha çok iç mimari mekan tasarımlarına yönelmek oldu diyebilirim. Değişen dünya, büyüyen markalar, kendilerine daha prestijli daha şık mahaller aramaya başladı. Bunun sonucunda mimarlık piyasasında iç mimarinin payı da hatrı sayılır bir şekilde yükseldi. Bunun dışında değişen ve çok hızlanan dünya, “iyi proje yoktur iyi reklamı yapılmış proje vardır.”anlayışını getirdi bazı noktalarda.
Görsel Kaynak : Unsplash
2021 (Güncel) Mimarlık puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!