Boğaziçi Üniversitesi Hakkında Merak Edilenler

Paylaşmak için :)

2017 Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi bölümü mezunlarından biri olarak, hem tercih döneminde Boğaziçi Üniversitesi hakkında bilgi almak isteyen öğrenciler hem de merak edilen noktalar hakkında faydalı bir yazı kaleme almaya çalıştım.

Ne Zaman Kuruldu?

Boğaziçi Üniversitesi’nin temelleri 1863 yılında Robert Koleji ile atılmıştır. 1971 yılında; tüm imkanları ve personeli ile beraberinde bugünkü Güney Kampüsün de Türkiye’ye devredilmesiyle birlikte Boğaziçi Üniversitesi, köklü bir geleneğin üzerine kurulmuştur.

Kaç Fakülte ve Bölüm Öğrenci Kabul Etmektedir?

Eğitim Fakültesi’nden 9 bölüm, Fen-Edebiyat Fakültesi’nden 12 bölüm, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 3 bölüm, Mühendislik Fakültesi’nden 6 bölüm ve Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’ndan 3 bölüm olmak üzere; 2020 sonuçlarına göre 33 bölüm lisans seviyesinde öğrenci kabul etmektedir.

Kaç Kampüse Sahiptir ve Kampüsler Nerededir?

Boğaziçi Üniversitesi; Güney, Kuzey, Hisar, Uçaksavar, Kandilli ve Sarıtepe olmak üzere 6 farklı kampüse sahiptir. Güney, Kuzey, Hisar ve Uçaksavar kampüsleri; Hisarüstü, Etiler ve Bebek hattında bulunmaktadır. Kandilli kampüsü, Üsküdar’da yer alırken; Sarıtepe Kampüsü ise Kilyos’ta yer almaktadır.

Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil Alanlarında 2020 YKS’nin En Yüksek Puanlı Bölümleri Hangileridir?

Bilgisayar Mühendisliği, 2020 YKS’de taban sıralamada 342. öğrenciyi alarak okulun en yüksek puanlı sayısal bölümü olmuştur. Eşit ağırlıkta, İşletme 1083 taban sıralama ile lider olurken, sözelde Tarih 850 taban sıralama ile en yüksek puanlı bölümler olmuşlardır. Çeviribilim bölümü de dil puan türünde 1576 taban sıralama ile okulun en önde gelen bölümü olmuştur. Tüm bölümlerin sıralama ve puanları için linke tıklayabilirsiniz.

Benim yerleştiğim, 2012 senesinde ve takip eden senelerde, sayısalda Elektrik-Elektronik Mühendisliği en yüksek puanlı bölüm olurken; son senelerde Bilgisayar Mühendisliği bu unvanı almıştır.

Hazırlık Geçiş Sınavı Zor mu ve Hazırlık Eğitimi Hangi Kampüslerde Veriliyor?

Okulun önemli bir avantajı İngilizce eğitimi olduğu kadar, hazırlık sürecinin ve yılın sonundaki BUEPT’in İngilizce temeline göre değişmekle birlikte Boğaziçi’nin seviyesinde girilebilecek diğer okullara göre zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Hazırlık eğitimi; Sarıtepe, Kuzey ve Güney Kampüslerde verilmektedir. Sarıtepe Kampüsü, yurtları ve Yadyok binası ile hazırlık öğrencilerini misafir eder. Özellikle, İstanbul dışından gelen öğrenciler için İstanbul’a hazırlık sürecinde de Kilyos’un iyi bir oryantasyon sağladığını söyleyebiliriz.

Erasmus & Exchange İmkanları Nasıl?

Boğaziçi Üniversitesi’nin resmi sitesinde yer alan bilgiye göre : Çoğunluğu Avrupa ülkelerinde yer alan üniversiteler olmak üzere; 316 üniversite, 40 ülke ve 1.200 kontenjan her sene yurt dışında bir dönem geçirmek isteyen öğrenciler için ayrılır. Detaylı bilgiyi ve güncel kontenjanları bulabileceğiniz sitenin adresini de bırakıyorum : Office of International Relations

Çift Anadal ve Yandal İmkanları Nasıl ve Hangi Bölümlerde ÇAP & Yandal Yapabilirim?

Boğaziçi’nde ÇAP yapabilmek için 3.dönem başı ile 4.dönem sonunda başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru yapacak öğrencilerin en az 3.00 GPA’e (Genel Not Ortalaması) sahip olmaları beklenirken, daha yüksek ortalamaya sahip olmanın ÇAP kabulünde şansı yükselttiğini söyleyebiliriz. Hangi ana dal programında okuyan öğrenciler, hangi bölümlerde ÇAP yapabilir listesi burada.

Yandal programına başvurabilmek için de GPA’in en az 2.75 olması gerekiyor. Aktif yan dal programlarını da buradan inceleyebilirsiniz.

Araştırma İmkanları Hakkında Neler Söyleyebiliriz?

Boğaziçi Üniversitesi’nde 32 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bilim dallarında veya disiplinler arası birçok başarıya imza atan araştırma merkezleri hakkında detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Boğaziçi’nde Bilim isminde bir internet sitesi de üniversiteden güncel çalışmalara yer vermektedir ve dikkat çekici içerikler yayınlamaktadır.

Hem Öğrenci Hem Mezun Gözünden Avantajları ve Dezavantajları Neler Olabilir?

Özgürlükçü ve hoşgörüye dayanan Boğaziçi kültürü ve Türkiye’nin en iyi öğrencileriyle birlikte okumak bence Boğaziçi’nin en büyük gücü ve pozitif ayrışan noktaları. İş hayatında, bilindiği üzere Boğaziçi mezunları çok başarılı noktalara gelebilmekte ve alınan eğitim farklılaşmak noktasında avantaj sağlamaktadır. Birçok öğrenci de Boğaziçi’nde aldığı eğitimi ve okul ismini yurt dışı yüksek lisans & doktora kabulünde avantaj olduğunu söylemektedir.

Dezavantajları noktasında ise İngilizce eğitimi gerçekten birçok öğrenci için zorlayıcı olabiliyor, eğitim dili de %100 İngilizce. Zorlayıcı bir İngilizce öğrenme döneminden sonra ileri seviye bir İngilizce’nin katkıları da bu zor kısma değebiliyor. Hazırlık eğitimini Kilyos’ta geçiren birçok öğrenci şehir merkezine uzaklığı dezavantaj olarak görse de Kilyos’un da kendine özgü öğrenci sosyal çevresinin de avantaj olduğu söylenebilir. Dünyada ve Türkiye’de yarıştığı üniversitelere göre bütçesinin dar olması dezavantaj olarak yorumlanabilir.

Görsel Kaynak :

unsplash

Yazı Kaynak :

Boğaziçi Tanıtım

Boğaziçi Resmi Site

Yadyok

Boğaziçi Öğrenciler Bilgilendirme


Paylaşmak için :)