Anadolu Üniversitesi Hakkında Merak Edilenler

Paylaşmak için :)

2010 Anadolu Üniversitesi İşletme Örgün Öğretim (İİBF) bölümü mezunlarından biri olarak, hem tercih döneminde üniversitemiz hakkında araştırma yapan öğrencilere hem de merak edilen konular hakkında yararlı olmasını amaçladığım bir içerik oluşturdum.

Ne Zaman Kuruldu?

1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi,1982’de Anadolu Üniversitesi’ne dönüşmüştür. Anadolu Üniversitesi; öğrenci sayısı açısından, ülkemizin ve dünyanın en büyük üniversiteleri arasında yerini almıştır

Kaç Fakülte ve Bölüm Öğrenci Kabul Etmektedir? Kaç Yüksekokul, Enstitü ve Araştırma Merkezi’ne Sahiptir?

Üniversitenin, öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir’in merkezinde bir kampüsü bulunmaktadır.

12 Fakülteye sahiptir, 3’ü açık ve uzaktan öğretim vermektedir. Geriye kalan 9 fakülte örgün öğretim kapsamındadır.

3 Yüksekokula sahip olan Anadolu Üniversitesi’nin bu yüksekokullarından biri Devlet Konservatuvarı’dır.

3 Meslek Yüksekokulu’na sahip olan üniversite, aynı zamanda 6 Enstitü ile 24 Araştırma Merkezi’nde çalışmalarına devam etmektedir.

Kaç Kampüse Sahiptir ve Kampüsler Nerededir?

Yeşillikler içerisindeki ortamı ile Yunus Emre Kampüsü; fakülte ve yüksek okullara ev sahipliği yapmanın yanı sıra sosyal tesislere de sahiptir. Osmangazi ve Eskişehir Teknik Üniversiteleri, Osmangazi Üniversitesi’nden ayrılarak kurulduktan sonra; Anadolu Üniversitesi tek kampüste çalışmalarına devam etmektedir.

Yunus Emre Kampüsü, Eskişehir’in merkezinde Tepebaşı’nda bulunmaktadır.

Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ve Dil Alanlarında 2020 YKS’nin En Yüksek Puanlı Bölümleri Hangileridir?

Eczacılık, 2020 YKS’de taban sıralamada 35852. öğrenciyi alarak okulun en yüksek puanlı sayısal bölümü olmuştur. Eşit ağırlıkta, Hukuk 15758 taban sıralama ile lider olurken, sözelde Özel Eğitim Öğretmenliği 9179 taban sıralama ile en yüksek puanlı bölümler olmuşlardır. İngilizce Öğretmenliği bölümü de dil puan türünde 9007 taban sıralama ile okulun en önde gelen bölümü olmuştur. Tüm bölümlerin puanları için linke tıklayabilirsiniz.

Benim yerleştiğim, 2006 senesinde ve takip eden senelerde, sayısalda Eczacılık yine en yüksek puanlı bölüm olarak öne çıkıyordu.

İngilizce Hazırlık Eğitimi Zorunlu Mu?

Anadolu Üniversitesi’nde İngilizce hazırlık eğitiminin zorunluluk koşulu yerleşilen bölümün diline göre değişmektedir. Türkçe bir programa yerleşen öğrenciler için hazırlık eğitimi zorunlu değilken, kısmi İngilizce ve %100 İngilizce programlarına yerleşen öğrenciler için hazırlık eğitimi zorunludur. Zorunlu olduğu halde hazırlık eğitimi okumak istemeyen öğrenciler, Yeterlilik Sınavı’nı geçmeleri gerekmektedir.

Erasmus & Exchange İmkanları Nasıl? Erasmus+ Sıralama Puanı Nasıl Hesaplanır?

Anadolu Üniversitesi, 2021-2022 eğitim dönemi için 276 öğrencisine Erasmus kotası ayırmaktadır. Erasmus’a gidebilmek için Erasmus+ sıralama puanına göre kotalar doldurulmaktadır. Erasmus+ puanı, %50 genel not ortalaması ve %50 yabancı dil puanı ile belirlenir. Daha detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

Çift Anadal ve Yandal İmkanları Nasıl ve Hangi Bölümlerde ÇAP & Yandal Yapabilirim?

ÇAP yapmak isteyen öğrenciler; en erken 3. yarıyılın başında; en geç 5. yarıyılın başında başvurularını yapmalılardır. En geç başvuru yapılacak dönem sınırlaması 5 yıllık bölümlerde 7. yarıyıldır.

ÇAP’a başvuru yapabilmek için gerekli minimum koşullar şunlardır :

-Başvuru yapılacak yarıyıla kadar anadalında aldığı tüm dersleri başarıyla geçmesi,

-En düşük 2,80 Genel Not Ortalaması’na sahip olması,

-Anadalında yer aldığı sınıfında en başarılı %20’de bulunmasıdır.

Koşulları daha detaylı incelemek için linke tıklayarak Anadolu Üniversitesi’nin yayınladığı program esasları dosyasına bakabilirsiniz.

Yandala başvurmak için, lisans programında başvuru yapılan döneme kadar alınan tüm kredili dersleri başarıyla tamamlanmış olması gerekmektedir. Başvuru yapılırken beklenen minimum GNO : 2,50’dir ve ÇAP başvurularında olduğu gibi yan dal başvurularında da disiplin cezası almama koşulu bulunmaktadır.

Araştırma İmkanları Hakkında Neler Söyleyebiliriz?

24 Araştırma Merkezi’ne sahip olan Anadolu Üniversitesi’nin araştırma imkanları hakkında detay bilgi almak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Hem Öğrenci Hem Mezun Gözünden Avantajları ve Dezavantajları Neler Olabilir?

Bir Anadolu kentinin üniversitesi olmasına karşın şehrin ve okulun olanakları diğer devlet üniversiteleri ile kıyaslandığında oldukça yeterli ve sosyal yaşam olanakları gelişmiştir.

Yunus Emre Kampüsü hem büyüklüğü hem de sosyal olanakları sebebiyle gerçek bir üniversitede okuduğunuzun hissini vermektedir.

Kampüs şehir merkezine , alışveriş merkezlerine, eğlence yerlerine ve şehrin sembol bölgelerine yakınlığı ile büyük bir avantaj sağlamaktadır.

İstanbul, Ankara ,Bursa ,Antalya gibi büyükşehirlere yakınlığı sebebi ile de konum itibariyle avantajlı bir konumdadır.

Şehirde 3 tane üniversite olmasından kaynaklı öğrenciler için adeta şehir öğrenci şehri olarak dizayn edilmiştir.

İş yaşamı noktasında Eskişehir’de imkanların kısıtlı olması sebebi ile okumaya gelen öğrencilerin bir çoğu şehirlerine geri dönmek zorunda kalmaktadır.

Kurumsal hayatta avantaj sağladığı kabul edilen İstanbul ve Ankara’da yer alan belirli üniversitelerinden sonra; Anadolu Üniversitesi’nin de rekabetçi bir konuma sahip olmasından dolayı öğrenciler tarafından tercih edilme seviyesi yüksektir.

Eğitim dili tamamen Türkçe olan bölümlerde, İngilizce hazırlık eğitim zorunluluğu olmadığı için yabancı dil konusunda genel olarak devlet okullarının yaşadığı sıkıntıyı Anadolu Üniversitesi de ciddi şekilde yaşamaktadır.

Görsele de konu olan meşhur Porsuk Çayı’nda gondola da binmenizi öneririm.

Şehrin kışın ciddi şekilde soğuk olmasından dolayı, özellikle ikinci öğretimde okuyan öğrenciler için pek konforlu olmamaktadır ?

Görsel Kaynak :

Unsplash

Yazı Kaynak:

Anadolu Üniversitesi Resmi Site

Anadolu Üniversitesi Taban Puanlar

Anadolu Üniversitesi Araştırma Merkezleri

Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişikiler Birimi


Paylaşmak için :)