Marmara Hukuk Fakültesi | Doğru Tercih Yazısı

Paylaşmak için :)

Merhaba, ben Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinin yeni mezunlarından Sema. Sınav döneminin ve devamında hayatınızı yavaş yavaş şekillendirmeye başlayacağınız tercih döneminin stresini tahmin edebiliyorum. Ancak merak etmeyin, verdiğiniz emeklerin karşılığını almanın mutluluğunu, bu stresten daha yoğun yaşayacağınız günlere de çok yakınsınız.

Sizler için az çok faydalı olacağımı umarak okulum ve bölümüm hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum.

1-Neden Marmara Hukuk Fakültesi? Hukuk tercih ederken en büyük motivasyonun neydi?

Öğrencilik hayatım boyunca kitap okumak ve bir şeyler yazmak en sevdiğim şeylerden biriydi. Yalnızca kitap değil, ansiklopedi, dergi, gazete elime ne geçerse okurdum. Hatta lisede sürekli köşe yazıları ve aklıma gelen herhangi bir konu hakkında uzun makaleler okurdum. Çok uzatıp sıkmak istemiyorum ancak bunu anlatmamın bir nedeni var. Okumaktan ve araştırmaktan keyif almayan biri için Hukuk Fakültesi kesinlikle doğru bir tercih değil. Çünkü bu fakültede sürekli okursunuz ama korkmayın ezberlemeniz gerekmiyor ?

Lise son sınıfta hangi mesleği yapmak istediğim hakkında çok düşünürdüm. Hukuk Fakültesini tercih etmek benim için ani bir karardı ancak okumayı, yazmayı ve konuşmayı çok sevdiğimi bildiğimden gittikçe kendimi bu mesleğe ait hissettim ve kararımı pekiştirdim.

Ve Marmara Hukuk… Yıllar boyunca birçok öğrencinin hayallerini süsleyen tarihî Haydarpaşa kampüsü… Ben de dahil birçok okul arkadaşımın tercihinin en büyük nedenlerinden biriydi. Ancak sanırım 3. sınıfa geçtiğimde Göztepe Kampüsüne taşındık. Göztepe, Haydarpaşa’nın aksine çok sayıda farklı bölümü içinde barındıran kocaman bir kampüs. Yine konum olarak Haydarpaşa gibi Kadıköy’de.

Öte yandan Türkiye’nin en iyi Hukuk Fakültelerinden biri ve muhteşem bir akademik kadroya sahip. Gerçekten alanında bu kadar iyi akademisyenleri bir arada bulabileceğiniz nadir okullardan biri. Ancak eskisine nazaran akademik kadroda olumsuz değişiklikler olsa da hala kaliteli olduğundan emin olabilirsiniz.

2-Yerleşmeden önce nasıl bir eğitim bekliyordun? Aldığın eğitim, mesleğini yaparken sana ne ölçüde katkı sağladı

Hukuk alanında isim yapmış okullardan biri olduğu için eğitimi konusunda beklentim yüksekti. Şimdi düşündüğümde beklentimi karşıladığını söyleyebilirim. Okul Alice’in harikalar diyarı değil tabii ki. Gerçekten sıkı ve zorlu bir eğitim var. Buna kendinizi hazırlarsanız sürpriz yaşamazsınız.

Öncelikle, okulumuzda eğitim yıllık sistem şeklinde. Yıllık sistemde bir dersi senenin başında seçiyorsunuz, kış döneminde vizeye ve yazın da finale giriyorsunuz. Yani haziran ayında girdiğiniz sınavda ekim ayında öğrendiğiniz konunun da sorulduğunu göreceksiniz. Dersler gerçekten zor ve sıkı çalışmanız gerekiyor. Bazen bunalsanız da verdiğiniz emeğin karşılığını alacaksınız. Sınav dönemleri bir ay kadar sürüyor. Yaz okulu yok ancak finaller ve bütünlemelerden sonra zaten böyle bir vakit olmadığını da anlayacaksınız. Sınıflar kalabalık ama derslere devam zorunluluğu yok.

Bu arada 3. sınıfta bir hukuk bürosunda çalışmaya başladım ve gerçekten aldığım eğitimin kaliteli olduğunu çalışırken hissettim. Okulda aldığım teorik ve pratik eğitimin uygulamada oldukça işime yaradığını söyleyebilirim. Şimdi de yasal stajıma başlamak üzereyim ve yine eğitimime güvenerek mesleğime başlayacağımı biliyorum. Tabii ki işlerin nasıl yürüdüğüne çalıştıkça hakim olacaksınız ancak size verilen eğitimi en iyi şekilde almaya çalışırsanız mesleğinizi en iyi şekilde yapacağınıza inanıyorum.

3-Hukuk fakültelerinde staj süreçleri nasıl ilerliyor ve hukuk alanında İngilizce bilgisi nasıl faydalar sağlıyor?

Benim başladığım dönemde eğitim 4 yıllıktı ancak artık biliyorsunuz ki hukuk fakültelerinde eğitim süresi 5 yıla çıkarıldı. Eğitimin yoğunluğu göz önüne alındığında bunun güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Diğer bir değişiklik de mesleğe başlama kriterlerinde yapıldı. Mezun olduktan sonra direkt avukatlık stajına başlamayacaksınız. Avukat, hakim, savcı adayı fark etmeksizin mesleğe giriş sınavına girecek ve sınav sonucunda seçtiğiniz/kazandığınız meslek için staja başlayacaksınız. Staj süresi sınav sonrasında başlıyor ve 1 yıl sürüyor.

Avukatlık stajı için bir baroya kayıt olmanız gerekiyor ve ilk 6 aylık dönemde adliyede; ikinci 6 aylık dönemde de hukuk bürosunda stajyer avukat olarak çalışıyorsunuz. Avukatlık stajında en büyük sıkıntı ücret. Birçok hukuk bürosu ücretsiz ya da düşük ücretlerle stajyer çalıştırıyor. Hakim, savcı stajyerleri adliyelerde çalışıyor ve çalıştıkları süre boyunca maaş alıyor.

İngilizce her alanda olduğu gibi hukuk alanında da artık aranan kriterlerden biri. Özellikle şirket avukatlığı için iyi derecede İngilizce bilmek gerekiyor. Hatta şirketlerin ya da büroların çalıştıkları alanlara göre farklı dilleri de bilmeniz aranabiliyor. Hakim savcı olmak için İngilizce bilmek gerekmiyor olsa da yabancı dil bilenler için maaşa ek olarak dil tazminatı adı altında bir ücret ödeniyor.

4-Hukuk fakültesi tercih etmek isteyen adaylara son olarak neler söylemek istersin?

Buraya kadar ağırlıkla bölümün olumlu yönlerini anlatmış olsam da birçok sıkıntı olduğu da bir gerçek. Neredeyse her üniversitede açılan ve açılmaya devam edilen hukuk fakülteleri nedeniyle Hukuk Fakültesi mezunu sayısında önemli bir artış mevcut. Bu nedenle mezun olduktan sonra iş bulamayan ya da düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalan birçok Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu lütfen unutmayın.

Diğer taraftan istatistiklerden de görüleceği üzere toplumda yargıya duyulan güvenin de azalması meslek açısından olumsuz bir durum. Bunun sebebi değilsiniz ancak bu durumu değiştirmek için hepimizin mesleğimizi en iyi şekilde temsil etmesi gerekiyor. Mezun olduğunuzda sorumluluk almaya hazır olmanız gerekiyor.

Hukuk, yalnızca fakültede öğrenilecek bir alan değil. Hukuk hayatın her alanında ve sürekli gelişim/değişim içinde. Toplumsal ve teknolojik gelişmeler gibi nedenlerle sürekli yeni hukuki problemler ortaya çıkmakta. Bu nedenle insanları, çevreyi, gündemi, teknolojiyi, kanunlardaki değişiklikleri ve yargı kararlarını sürekli takip etmeniz gerekiyor.

Gerçek bir hukukçu olmak için çok çalışmanız ve kendinizi sürekli geliştirmeniz gerekiyor. Yalnızca size verilenle yetinmeyin, elinizden geldiğince kendinize artı değerler yaratmaya çalışın. Kısa süreli de olsa hukuk bürolarında çalışmak uygulamayı görmeniz açısından çok faydalı olabilir.

Son olarak bu mesleği sevmeyen birinin yapabileceğini düşünmüyorum. Okumayı, araştırmayı, tartışmayı, problem çözmeyi sevmiyorsanız ve sabırlı değilseniz bu meslekte mutlu olamazsınız. Unutmayın mesleklerimiz hayatımızın büyük bir bölümünü oluşturur. Neyi istediğinizi, neleri yapabileceğinizi, sizi neyin mutlu ettiğini düşünerek karar verin. Hepinize başarılar ve mutluluklar dilerim…

2021 (Güncel) Hukuk taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!


Paylaşmak için :)