Merhaba, ben Tuna Kağan Yılmaz; 2018 Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunlarından biriyim. Tercih döneminde faydalı olması dileğiyle, bu yazıyı kaleme alıyorum.
Neden Bilgisayar Mühendisliği Tercih Ettin?
Sene 2014. Hemen hemen herkesin ilk kariyer tavsiyesi olarak “Yazılım öğren” demediği zamanlar. Özgür Demirtaş henüz popüler değil. Bitcoin 1000 doların altında. Herkesin girmek istediği en iyi üniversitelerde elektrik-elektronik bölümünün, ilk tercihlere düşünülmeden yazıldığı günlerdeyiz. Böylesine bir konjonktürde 2014 senesinde, Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’ne başladım. Bana yöneltilen, ‘neden bilgisayar mühendisliği tercih ettin’ sorusuna vereceğim ilk cevap : Puanım, elektrik elektronik ve endüstri mühendisliğine yetmedi oluyordu.
Buna rağmen; bilgisayar mühendisliğinin popülaritesi iyice artmaya başlamıştı, dijital dönüşüm hayatımıza hızlıca giriyordu. 2014 yerine 2021’den baktığımda ise bölümümüzün en büyük artısının uluslararası piyasalara açılan geniş imkanları olduğunu düşünüyorum .
Bölüme girmeden önce yazılım biliyor muydum?
4 senelik eğitim macerama başlamadan önce ekrana “Hello World” yazdırmışlığım bile yoktu. Geçmişten getirdiğim herhangi bir programlama bilgim yoktu ve bu şekilde bölüme başladım. Daha önceden programlama bilgisine sahip olarak gelen öğrenciler, başta biraz moral bozabiliyordu. İçinden çıkamadığın soruları 5 dakikada bitirip, rahatlıkla ders aralarına çıkanları gördükçe : “Bende mi sorun var” diye insan sorabiliyor.
Cevap tabii ki “Hayır”. Herhangi bir şeyde iyi olmak için pratik yapmanız şart. Algoritma çözme pratiği kazanmanız için web siteleri (örneğin : hackerrank) bir tık uzağınızda. İlk senelerde, bu tip sitelerden sorular çözmenin kesinlikle faydalarını göreceksiniz.
Akademik kariyer mi iş hayatı mı? Boğaziçi Bilgisayar’da aldığım hangi dersler iş hayatımda bana çok yardımcı oldu?
Akademik kariyer mi yapmak yoksa iş hayatına mı girmek, bu ikisi arasında karar vermek için kesin bir zaman dilimi yok. Önceleri, ben kesinlikle akademik kariyer istiyorum diye bölüme yerleşebilirsiniz. Stajlarınızı yaptıktan sonra iş dünyasına tamam ya da devam diyebilirsiniz. İlk senelerin ardından benim gibi “bu akademi benlik değil” de diyebilirsiniz. Akademik kariyer düşünenler için Alp Akpınar güzel bir yazı kaleme aldı, okumanızı tavsiye ederim.
Ben ise kurumsal hayatta bulunan bir bilgisayar mühendisi olarak birkaç tavsiye verebilirim.
Hangi yoldan gideceğinize karar verirseniz verin, ilk olarak okulu bitirmeniz lazım. Kurumsal hayattan devam edecek olsanız da işinize çok yarayacak dersler var. 3 senedir kurumsal şirketlerde çalışan biri olarak ; okulda aldığım “Fundamentals of Software Engineering” ve “Project Development in Software Engineering” derslerinin önemini hemen fark ettim. Bu derslerdeki mantık basit : Bir müşteriniz var (Hoca ve asistanlar), sizden bir ürün istiyorlar. Bunun analizini, dizaynını ve dokümantasyonunu siz yapıyorsunuz, müşteriye sunup bunlar üzerinde anlaşıyorsunuz ve uyguluyorsunuz. İş dünyasında bir ürün nasıl çıkıyor derseniz, aynen bu şekilde çıktığını söyleyebilirim.
Bu çalışmalarda, programlama dili ile kullanılan framework’e karışılmıyor. Zaten size bunlar baştan öğretilmiyor. Bilenler varsa bilmeyenlere biraz öğretiyor, sonra herkes tek başına ilerliyor.
‘Bölüme gelirken nasılsa derste bana React, Spring, HTML, CSS öğretirler diye bir düşünceniz olmasın’.
Boğaziçi Bilgisayar Mühendisliği’nin en sevdiğim özelliklerinden biri de yeni teknolojilere yönelik yeni seçmeli dersler açmasıydı. Aklıma gelen ilk örnek tabii ki blockchain dersimiz.
Ders tabii ki mimari ve blockchain altyapısını kullanarak nasıl geliştirmeler yapılabileceğimiz ile ilgiliydi.(Derste bir kere bile coin muhabbeti dönmemişti ki o sıralar bitcoin 20 bin dolara fırlamıştı.)
Staj zorunluluğu var mı? Stajlar faydalı oluyor mu?
Son olarak staj kısmına değinmek istiyorum. 60 gün zorunlu staj genelde ikiye bölünerek iki ayrı firmada yapılıyor. Farklı çalışma kültürlerini görmek için bir stajınızı kurumsal büyük bir firmada, diğer stajınızı ise start-up sayılabilecek daha küçük ama gelişime açık bir firmada düşünebilirsiniz. Kurumsalda staj yapmadan önce kesinlikle başlayacağınız ekibin ne yaptığını tam olarak öğrenin. (Full stack development , big data, machine learning AI derken kendinizi operasyon yapan bir ekipte bulmayın.)
Bölüme giriş zor (benim zamanımda zordu şimdiki yerleştirme sıralarıyla sadece zor demek ayıp olur), bölümü bitirmek de zor (benim için öyleydi)
ama sonrasında açtığı kapılar fazlasıyla yeterli. Tercih yaparken yardımcı olması dileğiyle.
Görsel Kaynak : Unsplash
2021 (Güncel) Bilgisayar Mühendisliği taban puanlarına göz atmak için linke tıklayabilirsiniz!