Gittigidiyor’da Satış Nasıl Yapılır?

Paylaşmak için :)

Türkiye’nin önde gelen e-ticaret sitesi Gittigidiyor’da nasıl satış yapılabileceğini, sektörde tecrübeli isimler Ekrem Kaan Yıldırım ve Enes Kırveli anlatıyor.

1- Ürün Görseli
Ürünün alıcıyı yanıltmayacak şekilde net bir görsele sahip olması önemlidir.
Ürün görselleri satıcıya özgü ise görsellerin orijinal bir şekilde yayınlanması — farklı satıcılardan kopya resimler alınmaması gerekmektedir.
Ürün orijinal bir markaya ait ise markanın resmi kanallarından (gerekli izinlar alındıktan sonra) görseller alınabilir.
Ürünün farklı açılardan 5–6 görselinin olması (mümkün olduğunda çok ve çeşitli detaylardan) sitede ekstra bir görünürlük katması açısından etkilidir.
Google reklamlarında arka fonun beyaz olması daha yüksek bir tıklanma sağlayacağı için kritiktir.

Türkiye’nin ilk online alışveriş sitelerinden olan Gittigidiyor, Ekim 2020 Similarweb datalarına göre aylık 34 milyondan fazla ziyaret almaktadır.
Pazar yeri iş modeliyle çalışan Gittigidiyor’da nasıl satış yapılacağı ve satışların nasıl arttırılacağı; e-ticaret satıcıları tarafından en çok merak edilen konulardan biri.
Yeni bir satıcı olarak Gittigidiyor’da satış yapmaya başlamak için öncelikle gittigidiyor’un sitesinde yer alan kayıt ol seçeneğinden kaydolmanız gerekiyor. Uygulamalı olarak da Gittigidiyor’un youtube kanalında ‘Gittigidiyor’a Satıcı Olarak Üye Olmak’ videosunu seyredebilirsiniz.
Bu yazımızda, Gittigidiyor’da satış yapan satıcıların cirolarını nasıl yukarı taşıyabileceklerine dönük bilgiler paylaşacağız. Bilgilerin bir kısmı, online ticaretin tamamında faydalı olacak stratejilerdir. Diğer kısmı Gittigidiyor özelinde yarayacak taktiklerdir.
Tüm online kanallarda olduğu gibi Gittigidiyor’da satıcıların şunlara dikkat etmesi çok önemlidir:

2- Ürün Açıklaması
Ürünün boyutu, garantisi, özellikleri, kullanım alanları , orijinalliğine dönük bilgiler, varsa rakiplerden ayıran noktalar ve videolarla desteklenmesi, ürün açıklamasının kalitesi açısından önemlidir.
Yukarıdaki özelliklere dikkat edilirse ürün hakkında gelecek ek sorular azaltılabilir ve iade oranlarında düşüşler sağlanabilir. Bu da ek bir çalışan ve zaman maliyetinin önüne geçmekte kritiktir.
Otomatik olarak satıcı platformunda çıkan ürün özelliklerini de en doğru şekilde seçmek gerekmektedir.
Ürün açıklamasına, doğrudan görsel yüklemek ürünün google reklamlarında görünürlüğünü düşürecektir.

3- Kargo : Zamanında, Ücretsiz ve Dayanıklı Paketleme
Ürünün özelliklerine göre sağlam bir şekilde paketlenmesi önemlidir. Satıcı yorumlarında, özensiz paketlenmişti gibi olumsuz yorumlar çokça karşılaşılan memnuniyetsizlik ifadelerindendir.
Kargonun söz verilen zamanda gönderilmesi de müşteri memnuniyeti açısından çok önemlidir. Aynı gün kargoların hızlı olduğu düşünülürse imkanlar dahilinde kargonun en hızlı gönderilmesi gerekmektedir. Ama aynı gün taahhüt edilen kargonun ertesi gün gönderilmesi iade, olumsuz yorum ve müşteri memnuniyetsizliği olarak geri dönebilir.
Kargo şirketlerinin seçiminde, iş kalitesi düşük olanların (maliyet nedeniyle) seçilmesi, sonrasında daha büyük maliyetler çıkarabileceği için önermemekteyiz.
Belirli bir fiyat üzerinde (örneğin 50 TL üstü) yer alan ürünlerin ücretsiz kargo olarak satışa sunulması, müşteri memnuniyeti ve satış açısından kritiktir. Alıcı öder ürünlerin daha az tercih edildiğini ve kargonun müşteriyi bulamadığı durumlarda siparişin daha kolay iadeye döndüğünü söyleyebiliriz.

Yazının bu kısmında özellikle Gittigidiyor’da satışı artıracak stratejilerden bahsedeceğiz :

1- Görünürlük
Ürünlerin günün fırsatı, ana sayfa, kazananlar kulübü, müşterilere gönderilen sms — cep telefonu bildirimleri gibi trafiğin yükseldiği pazarlama kanallarında yer alması satışı artırmak için çok kritiktir.
Satışın yoğunlaştığı, Sevgililer Günü, Babalar ve Anneler günü gibi özel günlerle Kasım ayında görülen 11.11 ve Black Friday gibi indirim günlerinde kampanya sayfalarında yer bulmak ciroların yükselmesi için çok önemlidir.
Buralarda yer almak için, Gittigidiyor ilgili kategori ekibiyle iletişimde olmanız gerekmektedir.

2- Fiyat / Stok
Ürün için satılabilir ve karlılık açısından uygun bir fiyat belirlenmelidir.
Rakip satıcıların fiyat ve stoklarının analizleri yapılmalıdır. Yeni satıcıların ilk satışlarında kardan çok satışa odaklanmaları gerekmektedir. Mağaza puanına ve başarılı yorumlara sahip olmak platformda müşteriler tarafından güvenle tercih edilmek için önemlidir.
Rakip satıcılara göre fiyatlarda indirim yapılabilecek marj varsa dikkatlice analiz edilmeli, fiyat savaşlarında alınan kararların iki defa düşünülmesi gerekmektedir. Satış ve karlılık bir arada düşünülmelidir.
Kargo şirketlerinden alınan uygun kargo fiyatları da ürünün fiyatının rakiplerden ucuz olması için avantajdır.
İthal ürün odaklı stoğa sahip satıcıların paralelde döviz kurlarını takip etmeleri önemlidir. Sattıkları stoğu tekrar yerine koyarken yüksek döviz maliyeti ile karşılaşmak karlı satıldığı zannedilen ürünün zarara dönüşmesine yol açabilir.
Ürün fiyatları belirlenirken, ürün başı yerine toplam karlılık ve toplam maliyete odaklanılması daha doğru bir strateji olacaktır. Aynı ürün bile farklı zamanlarda farklı kar oranlarıyla satılabilir.
Stoğu bulunmayan ürünün satılması ciddi bir müşteri memnuniyetsizliği yaratmaktadır. Sattığı ürünleri stok olarak deposunda tutmayıp ana firmadan entegrasyonla alan satıcıların stoğu daha dikkatli takip etmeleri gerekmektedir.

3-Mağaza Puanı
Gittigidiyor özelinde en az %95 başarı puanının önemli olduğunu gözlemliyoruz.
Puan skalasına göre başarılı satıcı ve çok başarılı satıcı rozetlerinin alınması da müşterilere alışveriş yaparken ekstra bir güven verecektir.
Olumsuz yorum alan satıcıların Gittigidiyor’un tanımış olduğu telafi sürecinde müşteri şikayetini gidermeye çalışmaları da önemlidir.

4-Fiyat karşılaştırma siteleri
Akakçe ve Cimri gibi siteler, e-ticaret alışverişi için önemli trafik kaynaklarıdır. Ürününüz Gittigidiyor’un pazarlama kanallarında yer aldığında , ilgili sitelerde de yayınlanmasını kontrol etmek satış için önemlidir. Eksik bir nokta görüldüğünde kategori ekipleriyle iletişime geçilmelidir.

Yazarlar :

Ekrem Kaan Yıldırım

Enes Kırveli


Paylaşmak için :)