En Çok İndirilen Mobil Oyunlar – Mayıs 2021

Paylaşmak için :)

Pandemiden en kârlı çıkanlar şüphesiz ki teknoloji firmaları oldu. Halihazırda artan akıllı telefon ve internet kullanımı, evlerde geçen sürenin artmasıyla ekstra bir ivme kazandı. Netflix ve Zoom’dan farklı olarak, insanlar özellikle kullanımı kolay ve onlarca seçeneği olmasından dolayı mobil oyunlarına büyük rağbet gösterdi. 2020’de mobil oyunların toplam oyun pazarı içindeki payını 57%’ye çıkarması ve kullanıcıların oyunlara $100 milyarlık harcama yapması oldukça önemli. 2,5 milyar kullanıcının aktif bir şekilde mobil oyun oynadığını ve toplamda 80 milyardan fazla indirmenin yapıldığını da belirtmekte fayda var. 

Böylesine büyük bir pazarda kullanıcıların tercih ettikleri uygulamaları beraber inceleyelim. İndirilen oyunların yüzdesel dağılımına bakıldığında, en popüler 3 kategori puzzle (15%), aksiyon (12%) ve simülasyon (11%). Gerçek zamanlı ve çok oyunculu oyunlar ise en çok tercih edilen oyun türü çünkü kullanıcılar gerçek oyuncularla rekabet edebilme, arkadaşlarıyla takım halinde oynama ve oyun içi interaktif sohbet imkânı kullanıcıların oldukça ilgisini çekiyor. Peki Google Play Store’da ve App Store’da en çok indirilen 10 oyun hangileri? Mayıs 2021 için sıralamalar şöyle:

Google Play Store Oyunlarıİndirme Sayısı (milyon) App Store Oyunlarıİndirme Sayısı (milyon)
Hair Challenge                   31  Paper Fold                   19 
Bridge Race                   28  Bounce and Collect                     5 
Ludo King                   16  Hair Challenge                     5 
Garena Free Fire                   15  Project Makeover                     4 
Going Balls                   13  Bridge Race                     4 
Candy Crush Saga                   13  Roblox                     3 
Subway Surfers                   13  Slice It All!                     3 
Muscle Rush                   13  Subway Surfers                     3 
High Heels                   12  Call of Duty: Mobile                     3 
Paper Fold                     4  PUBG Mobile                     2 

Hair Challenge, Nisan 2021’de çıktığından beri en çok indirilenler listesinde yer alıyor. Oyunun ücretsiz ve 25,99 TL’lik premium versiyonu bulunuyor. Her ne kadar isminden bir saç tasarım oyunu gibi algılansa da oyun bir platformda geçiyor. Engelleri aştıkça oyundaki karakterin saçları uzuyor. Saçının uzunluğu kadar ise skor kazanıyor ve böylece günlük görevleri tamamlarken aynı anda diğer oyuncularla rekabet edilebiliyor. Özellikle, çocukların gözdesi olan oyuna gençler de oldukça rağbet gösteriyor. Son 2 aydır 50 milyon indirmeyle Play Store’da zirveye yerleşen oyunun App Store’da 5 milyon indirmesi bulunuyor.  (Play Store puanı 3,8/5; App Store puanı 4,6/5)

Paper Fold, Mart 2021’de lanse edilmesinin üzerine en çok indirilen puzzle oyunlarından biri. Çeşitli öğeleri katlayarak puzzleı tamamlamaya çalışılan oyunun çocuklardan genç yetişkinlere oldukça geniş bir kitlesi var. Oyunun temel mantığının basit ve kullanımının kolay olmasıyla beraber görevler oldukça sürükleyici. Pek çok puzzle seven kişinin oynadığı oyunun ücretsiz ve 29,99 TL’lik ücretli sürümü bulunuyor. Uygulamanın özellikle App Store’daki liderliği sürerken, son 2 ayda Play Store’da 10 milyon kez indirildi. (Play Store puanı 4/5, App Store puanı 4,6/5

Bridge Race, Şubat 2021’de piyasaya sürüldükten sonra, öncelikle çok oyunculu oyunları seven kullanıcılar tarafından indirilmeye başlandı. Uygulamanın hedef kitlesinde çocuklar bulunuyor. Oyun temelde; belli bir alanda, farklı renklerden oluşan oyun karakterlerinin topladıkları kutularla kurdukları köprü sayesinde zirveye çıkma mücadelesinden oluşuyor. Zirveye her giden ara basamakta oyuncular, daha zorlu şartlarla rekabet ediyor. Bu simülasyon oyununun ücretsiz versiyonu bulunduğu gibi farklı özelliklere sahip 22,99 TL ile 41,99 TL arasında değişen ücretli paketleri bulunuyor. Play Store’da toplamda 50 milyondan fazla indirilen oyun, Mayıs 2021’de App Store’da 4 milyon kez indirildi. (Play Store puanı 2,8/5; App Store puanı 3,4/5)

Subway Surfers, en çok indirilenler listesindeki çoğu oyundan farklı olarak, Eylül 2012’de Play ve App Store’da yerini aldı. Bugüne kadar 1 milyardan fazla indirmeye sahip olan oyun, hâlâ en çok indirilen oyunlar sıralamasına dahil olabiliyor. Özellikle gençlerin oynamaktan oldukça keyif aldıkları oyunda, oyun kahramanının tren istasyonunda sprey boya ile trenleri boyarken güvenlik görevlisinin fark etmesi üzerine görevliden kaçması üzerine kurulu. Temelde bir platform oyunu ve oyunun spesifik bir sonu bulunmuyor. Haftalık ve günlük görevlerle ekstra puanlar kazanılırken kullanıcılar hem arkadaş grubuyla hem de globaldeki kullanıcılarla rekabet edebiliyor. Uygulama ücretsiz indirildiği gibi, oyun içinde karakterlerin farklı özelliklerini açmak için 1,99 TL ile 699,90 TL arasında ödeme yapılabiliyor. Mayıs 2021’de Play Store’da 13, App Store’da 3 milyon kez indirilen oyun, en sevilen mobil oyunlardan biri. (Play Store puanı 4,5/5; App Store puanı 4,6/5)

Nisan 2021’de piyasaya çıkarılan Muscle Rush ve Ocak 2021’de lanse edilen High Heels oyunları ise Hair Challenge oynayışına oldukça benzeyen ama oyun içi tasarımlarla ayrışan indirmesi ücretsiz iki oyun. İlkinde aştığı her engelde ve topladığı her puanda daha da fiziksel olarak güçlenen bir erkek karakter bulunurken, ikincisinde bir kadın karakterin engelleri aşıp oyun ilerledikçe topuklu ayakkabısının boyu uzuyor ve ona göre puan alıyor. Sonuçta, belli bir parkuru koşup sonsuz bir yol boyunca heyecan devam ediyor. Elde edilen puanlarla diğer kullanıcılarla rekabet ediliyor. Muscle Rush’ta henüz uygulama içi bir satın alım veya bir premium paket bulunmuyor. Muscle Rush, Mayıs 2021’de Play Store’da 13, App Store’da 1 milyon kez indirildi. Play Store puanı 3,7/5; App Store puanı 4,6/5. High Heels’te uygulama içi satın alım 8,19 TL’den 69,99 TL’ye kadar çıkıyor.  High Heels ise aynı ay Play Store’da 12, App Store’da 2 milyon indirmeye sahip. Play Store puanı 3,8/5; App Store puanı 4,6/5. 

Garena Free FirePUBG Mobile ve Call of Duty: Mobile ise en çok indirilen gerçek zamanlı ve çok oyunculu aksiyon oyunları. Online olarak takımlar halinde rekabeti ön plana çıkaran oyunların özellikle gençler tarafından tercih edildiğini vurgulamakta fayda var. Mayıs ayı içinde Garena Free Fire (lansman tarihi Kasım 2017) Play Store’da 15, App Store’da 2 milyon indirilirken puanları sırasıyla 4,4/5 ve 3,9/5. PUBG ve Call of Duty oyunları aslında birer bilgisayar oyunu iken kullanıcılar tarafından çok fazla ilgi görmesi sonucu mobil versiyonları lanse edildi. Mart 2018’de çıkarılan PUBG Mobile, ilk günden beri en çok indirilenler listesinden hiç ayrılmadı. 500 milyondan fazla indirilen uygulamanın oyun içi satın almaları (1,99 TL – 1.299,99 TL) bulunurken indirmesi ve oynaması ücretsiz. Puanı ise her iki uygulama mağazasında 4,3/5. Call of Duty: Mobile, Eylül 2019’dan bu yana erişilebilirken 100 milyondan fazla defa indirildi. CoD: Mobile, ilk iki oyunla hem konsept hem hitap ettikleri kitle açısından benzer özellikler taşıyor. Mayıs 2021’de uygulama App Store’da 3, Play Store’da 2 milyon kez indirildi. Ücretsiz indirme ve oynayışa sahip uygulama içi satın alım fiyatları 1,99 TL’den başlayarak 699,99 TL’ye kadar çıkıyor. Güncel puan durumu ise şöyle: Play Store 4,3/5; App Store 4,7/5.

Özetle, mobil oyun endüstrisi 2020’de en çok büyüme gösteren pazarlardan biri oldu. Akıllı telefonlarda geçen sürenin artması ve pandeminin etkisiyle beraber, mobil oyunlara olan ilgi artış gösterdi. Böylece, 2020’de hem kullanıcı ($100 milyar) hem de reklam verenler ($120 milyar) tarafından mobil oyunlara toplamda $220 milyarlık bir para harcandı. Her iki uygulama marketinde aylık bazda 200 milyondan fazla oyun indirilmesi, telefonlarda neredeyse bilgisayar/oyun konsollarındaki kadar kaliteli oyunların oynanabilinmesi, telefonların diğer cihazlara göre daha rahat taşınabilmesi ve oyunların göreceli daha ucuz olması mobil oyunlar için önemli avantajlar. Böylece, mobil oyun pazarında dikey bir büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz. 

Kaynak: NCBIThe New York TimesStatistaUdonisLocalize DirectSensor TowerPlay StoreApp Store

Görsel Kaynak: Unsplash


Paylaşmak için :)