Üniversite tercih günlerinin geldiği şu günlerde, adaylar üniversite sonrası ne yapacaklarına dair bazı soru işaretlerine sahip. Seçenekler, akademik hayata devam etmek ve özel sektörde çalışmak olsa da alternatifler sadece bunlarla sınırlı değil. Girişimcilik, farklı düşünenlerin peşinden gittiği bir yolculuk.
Önceki yazılarımızda bahsettiğimiz girişimcilik örneklerine ek olarak, bu yazımızda Koç Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunlarının kurduğu girişimlerden bahsedeceğiz. Yeni nesil medya ajanslarından, son dönemlerin gözdesi oyun firmalarına kadar pek çok girişim bulunuyor.
Dream Games, Meditopia, Aposto ve Udo Games bu yazımızda inceleyeceğimiz girişimler.
Dream Games, 2019 yılında Koç Üniversitesi mezunları Soner Aydemir ve İkbal Namlı tarafından İstanbul’da kuruldu. Yüksek kaliteli ve yaratıcı mobil oyun yaratma misyonuna sahip olan girişimin geçtiğimiz ay $155 milyon yatırım alarak Türkiye’nin yeni unicorn’u olduğunu hatırlatmakta fayda var. Daha öncesinde Peak Games’te çalışan kurucuların 2 yıl içerisinde toplamda $212 milyon yatırım toplamayı başardılar. Royal Match ise Dream Games’in ünlü oyunu. Oyun, Haziran 2021’de iOS ve Android’de 4 milyon indirmeye sahipken $14 milyon gelir elde etti.
Meditopia, 2015 yılında zihinsel sağlık (wellness) konusunda hayata daha yapıcı bir pencereden bakma ve insanların mental sağlıklarını iyileştirme hedefiyle İstanbul’da kuruldu. Koç Üniversitesi mezunları Fatih Mustafa Çelebi ve Berk Yılmaz’ın öncülüğü ile kurulan Meditopia, çeşitli meditasyon (nefes egzersizleri, farkındalık meditasyonları, uyku meditasyonu vb.), daha rahat bir uyku için çeşitli müzikler, egzersizler ve mindfulness hakkındaki pek çok içerikle kullanıcılarına ulaşıyor. Hem mobil uygulama hem web sitesi aracılığıyla erişilebilen girişimin 11 farklı ülkede 20 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunuyor ve yıllık 199,99 TL ile premium üyelik sunuyor. Geçtiğimiz 6 yıl içerisinde girişim, $18.2 milyon yatırım toplamayı başarırken, $60 milyon değerlemeye sahip.
Aposto!, 2019 yılında Umutcan Savcı ve Orhun Canca tarafından insanlara farklı alanlara ilişkin (ekonomi, sanat, politika vb.) güvenilir kaynaklardan derlenen haberleri günlük olarak sunmayı hedefleyen bir yeni nesil medya ajansıdır. Koç Üniversitesi mezunu olan kurucular, her gün sabah 7.30’da kullanıcılara mail atarak dünün ve bugünün önemli gelişmelerini kısa ve anlaşılabilir bir format sunma hedefiyle yola çıktı. 1 yıl içerisinde 37 farklı ülkeden 850 bin kullanıcıya erişen platformun e-posta bültenlerinin yanısıra web ve mobil uygulaması da bulunuyor. Kurulduktan tam 1 yıl sonra yatırım turuna çıkan girişim, 6 milyon TL değerleme ile tohum yatırımı aldı.
Udo Games, bir ODTÜ mezunu Türker Karahan, Andac Altak ve Gökhan Güngör tarafından 2013 yılında Ankara’da kuruldu. Toplamda 14 tane oyunu bulunan girişimin portföyünde “.io” uzantılı oyunlarda önemli bir yere sahip. Girişimin en ünlü 2 oyunu olan Boas.io ve Goons.io ile toplamda 10 milyondan fazla indirmeye sahip. Türkiye girişimcilik ekosisteminde mobil oyun sektörünün önemli bir yere sahip olmasıyla beraber, Udo Games geçtiğimiz günlerde $4.2 milyon değerleme ile $420 bin yatırım aldı. PC, Xbox ve mobil oyun türünde ciddi bir ürün portföyüne sahip olan Udo Games, ilerleyen dönemlerde adını sıkça duyacağımız bir girişim olacak.
Özetle, tercih günlerindeki heyecanlı ve meraklı genç adaylar, bilinen yollardan farklı olarak girişimciliği deneyimleyebilir ve sıfırdan milyonlara giden bir yolculukta kendilerini bulabilir. Türkiye’nin yurtdışına açılan kapısı artık uluslararası kurumsal firmalardan ziyade globali hedefleyen girişimler oluyor. Bu değişim süreciyle beraber, genç adayların üniversite sonrası seçebileceği yollar artıyor.
Kaynak: TechCrunch, Crunchbase, Webrazzi, Sensor Tower, Meditopia, Aposto, Udo Games
Görsel Kaynak: Unsplash